Ordenen evacuar diverses zones de Los Llanos de Aridane a causa de l'avanç de la colada

Els responsables del Pevolca (Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries) han decidit activar el pla per situació d'emergència de nivell 2

El volcà de La Palma
El volcà de La Palma / Reuters

Les autoritats canàries han ordenat evacuar diverses zones de Los Llanos de Aridane, a La Palma, tenint en compte que la lava que discorre més al nord-oest ja està molt a prop de la zona límit del perímetre ja evacuat i podria arribar fins a la població. Els responsables del Pevolca (Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries) han decidit activar el pla en situació d'emergència, amb nivell 2.

L'avanç de la lava ha obligat a evacuar aquest dimarts ja unes 800 persones en Los Llanos de Aridane. La colada avança lentament, però inexorable amenaçant elements urbans. Els tècnics d'emergència volcànica dissenyaran un mapa de perillositat amb el rumb que podria prendre.

L'evacuació afecta la zona compresa entre el camí de Cruz Chica en l'encreuament amb el camí Nicolás Brito País i des d'aquest punt fins a l'encreuament amb l'LP-213 (Las Martelas-Casa Kiko), i descendint fins a l'encreuament amb la carretera general de Los Llanos de Aridane a Puerto Naos. S'hi inclouen els carrers Camí Los Breñuscos, camí La Montaña fins al número 21 (inclòs), camí Las Casitas i camí Los Barretos.

A partir de les 13:00 hores i fins a les 19:00 hores, les persones afectades per aquesta ordre d'evacuació han d’agafar les pertinences i animals domèstics, desallotjar les cases i dirigir-se al punt de reunió situat al camp de lluita Camino León dels Plans d'Aridane.

A aquelles persones que durant aquest dimarts no puguen recollir les pertinences, se'ls permetrà fer-ho en dies posteriors, de manera gradual i acompanyades, sempre que les condicions de seguretat ho permeten.

Les autoritats han demanat a la població que col·laboren amb les Forces de Seguretat en l'evacuació, que mantinguen la calma i que no ajuden a propagar rumors. També s’insta a tancar les finestres i portes exteriors, abaixar les persianes i a tancar els subministraments d'aigua, gas i electricitat. I a manera de consell, es recomana portar damunt la documentació (també la de la casa) i medicaments d'ús diari, telèfon mòbil i carregador, llanterna i roba per a diversos dies.

Baixa probabilitat d’un nou centre emissor

El director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, ha insistit que actualment existeix una baixa probabilitat que sorgisca un nou centre emissor als voltants del con volcànic del Cumbre Vieja, pel fet que la sismicitat, si bé continua sent elevada, s'està produint a una profunditat mitjana –entre 10 i 15 quilòmetres– i alta –més de 20 quilòmetres.

Morcuende ha explicat que en aquests moments hi ha tres colades: la primigènia, que ha perdut totalment la força i ara mateix no té clarament una aportació de lava; una segona que avança amb potència de manera paral·lela a la principal i està produint danys importants en travessar zones de cultiu i edificacions; i una tercera, situada més al nord-oest, que ha travessat diagonalment el Polígon Industrial del Callejón de la Gata i ha obligat a evacuar els nuclis poblacionals dels voltants.

La portaveu del Comité Científic, María José Blanco, ha informat que el flux principal de les colades discorre pel flanc nord, baixant per la part nord de les colades prèvies, seguint trajectòries cap a l'oest i nord-oest. La distància del front d'aquesta colada a la mar és d'uns 200 metres, però amb un avanç molt lent. Continuen observant-se, encara que amb menor freqüència, grans blocs que arrossega la colada més al nord.

Segueixen actius els centres d'emissió del cràter i no es descarta l'aparició de nous centres d'emissió a l'entorn del con principal, així com uns altres observables superficials dins de la zona d'exclusió.

Encara hi ha 237 persones albergades a l'Hotel Princess de Fuencaliente i no hi ha novetats respecte al nombre de construccions afectades. Fins ara han quedat afectades 169,44 hectàrees de cultiu, de les quals 90,25 són de plàtan, 48,37 de vinya, 9,43 d'alvocat i 21,39 d'altres cultius.

Sánchez visita La Palma per quarta vegada

 

El president del Govern, Pedro Sánchez, viatjarà aquest dimecres a l'illa de La Palma per a fer el seguiment dels efectes del volcà en la que serà la seua quarta visita des que va començar l'erupció.

 

El president del Govern, juntament amb el president de Canàries, Ángel Víctor Torres, assistirà a les 12:00 hores a la reunió del Comité Director del Pevolca, i a les 13:00 hores compareixerà davant els mitjans al costat del president de Torres i el president del Cabildo de La Palma, Mariano H. Zapata, per a informar de la situació eruptiva i de les mesures adoptades.

 

A les 14:00 hores, Pedro Sánchez i Ángel Víctor Torres visitaran l'Oficina d'Ajuda als Afectats per l'Erupció de la Palma i la Casa Massieu a Los Llanos de Aridane.

També et pot interessar

stats