El volcà ha arrasat ja vora 900 hectàrees i ha destruït més de 2.000 edificacions

Unes 7.000 persones han hagut d'abandonar les cases en algun moment des de l'inici de l'erupció, el passat 19 de setembre, per l'avanç de la colada

Veïns del barri de San Borondón han tornat a les seues cases a recollir els seus estris
Veïns del barri de San Borondón han tornat a casa a recollir les pertinències / Ángel Medina (Efe)

El volcà que el passat 19 de setembre va iniciar l'erupció a La Palma ha arrasat des de llavors 886,6 hectàrees, 20,5 en les últimes 24 hores, i ha destruït 2.122 edificacions, i n'amenaça 137 més. El nombre de quilòmetres de carretera afectats és de 68,4, dels quals 64,9 estan completament destruïts.

A més, són ja unes 7.000 les persones que han hagut d'abandonar les llars en algun moment des de l'inici de l'erupció, el passat 19 de setembre.

Les autoritats vigilen de prop la direcció de la colada que ha arrasat part de la localitat de La Laguna (vora 60 vivendes). Podria ara encaminar-se cap al sud, a través de la muntanya, però també podria dirigir-se cap al nord, on estan els últims nuclis evacuats, quatre de Tazacorte i un altre de Los Llanos.

Els serveis d'emergències s'afanyen a coordinar la retirada d'efectes personals del veïnat d'aquests nuclis de població.

L'altre front està en la colada que avança cap a l'oceà, entre les muntanyes de Todoque i de La Laguna. A 100 metres de la mar es troba ara.

Pareix que no es mou, però el volcà expulsa lava amb intensitat intermitent. La colada podria reactivar-se i caure finalment a l'aigua pel penya-segat de la platja de Las Viñas, a Tazacorte, i provocar explosions i gasos tòxics.

A més, les pròximes hores podrien arribar-hi precipitacions i agreujar la situació. El Pevolca recomana llavar terrasses i baixants d'aigua per a evitar l'afonament dels sostres pel pes de la cendra.

L'últim mesurament de Copernicus xifra en 6.800 hectàrees la superfície coberta per les cendres dins de l'àmbit d'influència del volcà.

La Palma registra 46 terratrémols

L'illa canària de La Palma ha registrat un total de 46 terratrémols entre la passada mitjanit i les 7:30 del matí, segons dades de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN). El més intens ha tingut lloc a les 06:09 hores a 14 quilòmetres de profunditat a Fuencaliente, amb una magnitud de 3,6 en l'escala de Reichter una intensitat de III en una escala d'I a XII.

Sánchez es desplaçarà aquest dissabte a La Palma

El president del govern, Pedro Sánchez, es desplaçarà per cinquena vegada aquest dissabte a La Palma per a comprovar sobre el terreny l'evolució de la situació provocada per l'erupció del volcà de Cumbre Vieja.

També et pot interessar

stats