La lava del volcà de La Palma obliga a evacuar els veïns de tres nuclis

La colada es troba a uns 130 metres de la línia de costa. Segons Pevolca, quan arribe a aquesta zona, es confinaran els nuclis de San Borondón, La Condesa, Marina Alta, Marina Baja i el nucli de Tazacorte

L'espessa columna de fum i cendra continua elevant-se sobre el volcà
L'espessa columna de fum i cendra continua elevant-se sobre el volcà / CSIC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
20 d'octubre 2021 - 19:29 Actualitzat: 20 d'octubre 2021 - 23:01

Les colades que des del dimarts circulaven cap al centre de La Laguna finalment no s'han desviat i ja han entrat a la zona urbana. Segons ha informat aquest dimecres el director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, aquestes dues colades tenen "prou aportació de calor" i enmig d'elles hi hauria un apèndix "molt més potent" en calories.

De fet, el govern canari ha ordenat a última hora d'aquest dimecres l'evacuació de mig centenar de vivendes dels nuclis de Las Martelas al municipi de Los Llanos de Aridane, Marina Alta, Marina Baja, la Condesa i Cuesta Zapata (Tazacorte). Aquestes persones se sumen a les més de 7.000 persones que ja han sigut evacuades a la zona afectada per l'erupció.

Mentrestant, el volcà ha continuat amb noves erupcions durant la vesprada de dimecres, segons ha informat Involcan.

Aquesta és la imatge del nucli urbà de La Laguna, a primera hora de la vesprada, segons ha informat Involcan en el seu compte de Twitter. Poc abans de les cinc de la vesprada la lava engolia la gasolinera de La Laguna, a la Palma, localitat que forma part del monument natural dels volcans d’Aridane. Els dipòsits de combustible de la gasolinera havien sigut buidats setmanes arrere.

Involcan també ha mostrat imatges de l’avanç de les colades de lava pel polígon industrial. Al llarg de la vesprada la colada anava en direcció a una empresa d'empaquetatge de plàtans.

Imatge de l’avanç de la colada al pas de Cuesta de la Reina.

A l'espera que l'avanç siga cap al sud i no cap al nord

Morcuende ha volgut deixar clar que és "prou complicat" poder aventurar exactament per on discorrerà aquest grup de colades, i ha admés que el millor que podria passar és que es dirigiren topogràficament cap al sud de la muntanya de La Laguna, evitant així que continuen avançant cap al nord, que ara mateix seria un escenari "poc desitjable".

Morcuende ha incidit que això es coneixerà en avançar la vesprada de dimecres, si és que al final les colades no es paren, perquè estan guanyant en viscositat i es van "autofrenant". Segons el director del Pevolca, això faria que guanyaren altura i crearen nous escenaris de transport de la càrrega.

A poc més de cent metres de la mar

La colada més pròxima a la mar, la que discorre al sud de la muntanya de La Laguna, continua avançant i està a uns 130 metres de la línia de costa i a uns 80 metres del tall del penya-segat, però no es preveu una arribada imminent a la mar, perquè pràcticament no s'ha mogut en les últimes 48 hores.

Segons Pevolca, quan arribe a aquesta zona, es procedirà al confinament dels nuclis de San Borondón, La Condesa, Marina Alta, Marina Baja i el nucli de Tazacorte, en previsió de l'emissió de gasos que produïsca el contacte de la lava amb la mar.

L'espessa columna de fum i cendra continua elevant-se sobre el volcà quan es compleix un mes de l'erupció. El con principal manté la seua activitat estromboliana. Segon ha informat l’IPNA del CSIC, s'hi ha format un xicotet volcà amb activitat diferent.

El terratrémol de major magnitud registrat (4,8)

La Palma ha registrat la nit del dimarts un terratrémol de magnitud 4,8 en l'escala de Richter. Ha sigut el major des que fa setmanes va començar la crisi volcànica en què està sumida l'illa, segons ha informat l'Institut Geogràfic Nacional. El sisme ha tingut lloc a les 22:48 hores, amb epicentre a Villa de Mazo i focus a 39 quilòmetres de profunditat.

El moviment no només s'ha sentit en tota l'illa, sinó també en diverses localitats del nord de Tenerife. Fins al moment, els sismes de més magnitud a l'illa eren dos de 4,6 registrats en els últims tres dies. Durant aquesta matinada s'hi han detectat 14 sismes, el major de 3,4 al nord-est del municipi de Fuencaliente, a les 02:54 hores.

Transcorregut un mes des de l'inici de l'erupció volcànica, continua l'emissió de magma seguint un patró similar al de dies previs. Des de la direcció del Pevolca se segueix especialment l'evolució de les colades més septentrionals. 

La qualitat de l'aire

Pel que fa a la qualitat de l'aire, la capa d'inversió tèrmica seguirà en cotes baixes fins al pròxim dia 22, fet que impedeix la dispersió de gasos i partícules en suspensió i afecta especialment El Paso. Es manté la recomanació de confinament del veïnat i l'ús de mascaretes FFP2 o superiors en cas d'haver d'eixir al carrer.

Quant a la superfície afectada pel procés eruptiu, Morcuende ha dit que ascendeix a 807,85 hectàrees, 27,96 més que dimarts, i l'amplària màxima entre els punts extrems de les bugades es manté en 2.900 metres, aproximadament, encara que dins d'aquesta extensió existeixen zones que no han sigut danyades.

El total de persones albergades ascendeix a 369, de les quals 337 es troben a l'Hotel Princess de Fuencaliente i 32 en un altre centre hoteler, totes elles ateses per Creu Roja en coordinació amb els serveis socials municipals.

També et pot interessar

stats