Un avió per província controlarà els conats d’incendi durant l'onada de calor

La Generalitat organitza un dispositiu especial de vigilància per a aquesta setmana, quan es preveuen fins a 35 graus, per a intervindre abans que arriben els mitjans terrestres si hi ha algun foc

Responsables del pla contra incendis del 112 supervisen les càmeres de vigilància de què disposa aquest servei d'Emergències
Responsables del pla contra incendis de l'112 supervisen les càmeres de vigilància de què disposen / Generalitat

Davant l’episodi d’altes temperatures que es preveu per a aquesta setmana, especialment a partir de dijous, i amb la sequera que amenaça a complicar qualsevol foc en les nostres muntanyes, la Generalitat disposarà d’un avió per província que, a més de realitzar tasques de vigilància, estarà preparat per a intervindre amb celeritat davant qualsevol incendi forestal.

L’objectiu és atacar el foc, en cas que es declare, el més ràpid possible per a evitar que es propague i tornem a tindre catàstrofes ambientals com la que va viure l’Alt Millars el mes passat. Així ho ha detallat el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, Josep Maria Àngel, quan explicava el dispositiu especial de vigilància que ha establert la Generalitat per a aquesta setmana davant el risc extrem d’incendis forestals que es preveu.

D’acord amb aquest preparatiu especial, tres avions sobrevolaran la superfície forestal de cada província, però a més, estaran especialment alerta per a intervindre davant qualsevol declaració d’incendi, donat que els efectius aeris poden arribar més ràpidament que els terrestres, com ha argumentat Josep Maria Àngel.

“En aquelles comarques que exigisquen la màxima protecció, establirem una vigilància preventiva, especialment entre les 13:00 i les 17:00 hores, en què hi haurà un avió de prevenció en cada província que es mobilitzarà davant qualsevol petició del Consorci de Bombers, de manera que es done una resposta ràpida fins que puguen arribar els mitjans terrestres”, argumentava Àngel.

En aquest sentit, el també responsable de l’Agència Valenciana d’Emergències explicava que aquesta situació ja es va donar aquest diumenge de vesprada, quan hi va haver un conat a l’Alcúdia de Veo a causa d’un llamp. A més d'aquest incendi del municipi de la Plana Baixa, amb poc de temps de diferència se'n declarava un altre a Borriol i un altre a Eslida. Afortunadament, la intervenció ràpida dels mitjans aeris va permetre controlar-los tots de seguida.

“Estem preocupats i ocupats en donar una resposta”, admetia el responsable d’Emergències davant la previsió que al llarg de la setmana en alguns punts del territori es puguen assolir els 35 graus, una temperatura de ple estiu.

L’hivern sec que hem tingut i la sequera que arrosseguen moltes zones muntanyoses pot accelerar la combustió de la massa forestal, en cas que es declare un incendi.

Davant aquest escenari, la intervenció ràpida, per a la qual en moltes ocasions calen els mitjans aeris, és clau per a intentar frenar l’incendi com més prompte millor. De fet, aquesta estratègia va quedar de manifest fa unes setmanes, quan es va declarar un incendi en una vesprada de vent, al terme d’Alzira.

Les flames avançaven cap al valuós paratge de la Murta, però la ràpida intervenció de fins a deu mitjans aeris, que a més van intervindre en una zona de difícil accés per als mitjans terrestres, va aconseguir frenar l’avanç del foc abans que aquest devorara la massa forestal de la Murta.

També et pot interessar

stats