Controlat l’incendi de l’Alt Millars després que s'hagen cremat 4.700 hectàrees

Les vora 1.300 persones que estaven encara evacuades poden anar als pobles “de manera progressiva”

L'incendi de l'Alt Millars s'ha donat per controlat. Foto de portada: Una imatge del barranc de la Pudia / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
31 de març 2023 - 14:31 Actualitzat: 31 de març 2023 - 21:01

L’incendi de l’Alt Millars, declarat fa nou dies a Vilanova de Viver, s’ha donat per controlat aquest divendres a les 19:00 hores, poc després que es considerara estabilitzat. Les flames han calcinat un total de 4.700 hectàrees de gran valor ecològic en un perímetre lineal de 55 quilòmetres. 

Precisament, aquest mateix divendres els 1.300 veïns i veïnes de Montant, Montanejos i la Font de la Reina que continuaven evacuats han rebut la bona notícia que ja podien tornar a les seues cases. Fonts de la Generalitat han confirmat que la tornada seria “de manera progressiva”. A més, han afegit que els cossos i forces de seguretat s’encarregaran de vigilar les zones reallotjades per a evitar l’afluència massiva de persones alienes als municipis. 

Ara, els veïns que tornen, hauran d’enfrontar-se a l’empremta que ha deixat el foc. Una marca que, més enllà del paisatge, es percep en les infraestructures. Montanejos desaconsella el consum d’aigua potable, almenys fins que s’analitze i ha organitzat el repartiment de garrafes aquesta vesprada.  Tampoc no hi ha servei de recollida de fem, per la qual cosa, l’Ajuntament demana, a través d’un comunicat emés als veïns, centralitzar les bosses de fem en tres punts del poble.

Des d’Emergències recorden al veïnat que no s’ha de transitar per les zones cremades, ja que poden haver-hi incidents per la vegetació i el sòl inestable. A més, demanen màxima precaució en camins i vies secundàries, i que s’atenga a les recomanacions dels ajuntament en allò que es refereix als serveis bàsics. 

A pesar que l’incendi s’ha donat per estabilitzat, encara no està extingit, per la qual cosa els bombers continuaran refrescant la zona per a evitar que es produïsca cap revifament i es mantindran alguns vols de vigilància amb retardant. El servei d’Emergències ha apuntat que, en funció de l’evolució i sempre sota el criteri del centre de comandament avançat, hi haurà una desescalada dels mitjans d’extinció. 

L’evolució favorable de l’incendi també ha provocat que baixe de la situació 2 a la 1 del Pla Especial enfront del risc d'incendis forestals (PEIF) i, per tant, es desmobilitze la Unitat Militar d’Emergències (UME).

També et pot interessar

stats