De què depén el comportament d’un incendi forestal?

L’únic element que les persones poden controlar és la quantitat de combustible que hi ha a les muntanyes

Comportament d'un incendi forestal / À Punt NTC

La petjada ambiental que deixarà l’incendi declarat a Vilanova de Viver (Alt Millars) tardarà molts anys a recuperar-se, amb una superfície de 4.600 hectàrees calcinades en un perímetre de 55 quilòmetres. Hi ha diversos factors que intervenen en l’origen d’un foc d’aquesta magnitud, però sabem realment quins són i com es poden prevenir?

El meteoròleg d’À Punt Javier Miró explica que hi ha tres elements que intervenen en un incendi, com són la meteorologia —la temperatura, la humitat relativa i la velocitat del vent—, la topografia —el pendent, l’altitud, l’orientació o el relleu de la zona— i el combustible, l’únic que les persones poden controlar, i que es refereix a l’espai entre la vegetació i l’aigua acumulada en aquesta. 

Prevenció d'incendis i gestió forestal
Prevenció d'incendis i gestió forestal / À Punt NTC

És en el combustible on realment es crea el foc, per la combinació simultània amb la calor i l’oxigen. Per això, tal com ha destacat Miró, és de vital importància controlar la seua quantitat, ja que un bosc sense gestió i amb molta quantitat de biomassa pot acabar provocant grans incendis forestals difícilment extingibles. 

Abandonament del camp a les comarques de l'interior
Abandonament del camp a les comarques de l'interior / À Punt NTC

També et pot interessar

stats