L'incendi d'Alzira evoluciona de manera favorable després de frenar-se l'avanç cap a la Murta

Durant la nit s'ha produït una xicoteta reproducció del foc a la cara nord del perímetre, en una zona de difícil accés

L'incendi d'Alzira vist des de Cullera / Imatge: À Punt NTC / Vídeo: @joan_nogueroles i @joselhof
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
14 d'abril 2023 - 18:01 Actualitzat: 15 d'abril 2023 - 08:19

L’incendi declarat aquest divendres a les 17:08 hores a la zona de la Casella, al terme municipal d’Alzira (Ribera Alta), evoluciona de manera favorable i s’ha aconseguit frenar l'avanç de les flames cap al paratge natural de la Murta.

A primera hora d'aquest dissabte, el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat ha informat que l'evolució del foc s'ha mantingut segons les previsions i que s'ha registrat una xicoteta reproducció en una zona de difícil accés, a la cara nord del perímetre, que no ha avançat. Si durant la nit els treballs s'han centrat a consolidar i segellar el perímetre afectat, aquest matí es buscarà sobretot refrescar els punts més sensibles.

Un centenar d'efectius terrestres continuen lluitant contra el foc, amb l'ajuda de cinc mitjans aeris que està previst que s'incorporen al llarg del matí. La previsió meteorològica apunta a ratxes de vent de fins a 40 quilòmetres per hora, un factor que dificultarà les tasques d'extinció, pel risc de noves revifades.

El foc es va originar en una zona boscosa on és habitual fer rutes a peu i en bicicleta, i que està prop del paratge natural de la Murta. La ràpida evolució del foc durant les primeres hores ha obligat a desallotjar alguns habitatges pròxims de forma preventiva.

En l’extinció del foc han treballat al llarg de la vesprada de divendres deu mitjans aeris de la Generalitat i del Ministeri de Transició Ecològica, que han efectuat fins a cinquanta descàrregues, i cent efectius terrestres dels Bombers Forestals i el Consorci Provincial de Bombers de València. Segons ha informat l'alcalde d'Alzira a À Punt NTC, a la nit el centre de comandament avançat s'ha traslladat a la central de la Policia Local d'Alzira "per a poder tindre una millor cobertura de la zona i mobilitzar els equips" que encara treballen en l'extinció del foc. Així mateix, ha destacat que demà dissabte totes les carreteres que porten tant a la Casella com a la Murta continuaran tallades, perquè encara hi passaran els vehicles de bombers. 

Les condicions meteorològiques a primera hora de la vesprada han sigut el gran entrebanc en l’extinció del foc, amb 27 °C de temperatura, una humitat relativa inferior al 30% i ratxes de vent de fins a 40 quilòmetres per hora.

La Murta, un valuós paratge pel valor històric i ambiental

L’incendi preocupa especialment perquè prop hi ha el paratge de la Murta, situat a la vall paral·lela a la Casella i considerat un indret valuós en termes històrics i ambientals. Les dues valls estan reblides de pinades denses, que afavoreixen la combustió, i que ja van fer saltar les alarmes en l’incendi que va devorar el 2016 bona part del terme municipal de Carcaixent, encara que en aquella ocasió, i gràcies al reforç de la protecció dels mitjans d’extinció, les flames no van arribar a entrar a la Murta. 

La vall de la Casella és un dels grans pulmons verds de la capital de la Ribera Alta, situada entre les valls de la Murta i la d’Aigües Vives. És una zona molt transitada per les alternatives esportives i d’oci que ofereix. És habitual trobar desenes de caminants que recorren les nombroses rutes habilitades, i també ciclistes. De fet, la històrica Ruta dels Monestirs, que enllaça l’antic cenobi de la Murta amb el de Sant Jeroni de Cotalba, travessa tota la vall de la Casella i és usual trobar-hi senderistes. 

Disperses per la vall de la Casella hi ha nombroses cases de camp i segones residències. A la zona més pròxima al nucli urbà d’Alzira també se situen diverses urbanitzacions que acullen població tot l’any.

Extingits els incendis de Barraques i Asp

D’altra banda, el Centre de Coordinació d’Emergències ha informat aquest divendres a la vesprada que s’han donat per extingits l’incendi de Barraques, que fou causat per la caiguda del motor d’un aerogenerador d’un molí de vent, i el que s’havia declarat hui a Asp. Vora les 21:00 hores, també s'ha donat per controlat l'incendi declarat dijous al barranc de Genovés. 

També et pot interessar

stats