Turisme de rodalia: deu destinacions d'estiu on poder arribar en tren

La pujada del preu dels carburants i el creixent interés pel turisme sostenible fan que la millor manera per a viatjar aquest estiu siga amb transport públic

Villena
Vista del castell de la Talaia de Villena

Les raons per les quals no agafar el cotxe per a viatjar aquest estiu són diverses: l'alt cost dels carburants, haver de pagar estacionament, la contaminació que produeix, la preocupació per patir accidents, de clavar-se en embossos... Sense comptar que algunes persones, simplement, no tenen cotxe o carnet de conduir.

Per això, el transport públic es presenta com la gran alternativa per a viatjar de forma sostenible aquest estiu. Les destinacions turístiques, això sí, poden ser més limitades. Per això hem preparat una llista amb deu llocs de la Comunitat Valenciana de què pots gaudir viatjant en tren, TRAM, metro o autobús.

1. Ruta d'art urbà per Torreblanca

Torreblanca
Torreblanca / Asier Vera

Torreblanca (Plana Alta) és una de les poblacions que s'han apuntat darrerament a convertir les façanes de les cases en autèntiques obres d'art. La Ruta Cítric, conformada per 45 grafits, recorre tot el municipi omplint de color els carrers. Una visita imprescindible per als amants d'aquest tipus d'expressió artística.

Com poder anar-hi?

Des de l'estació de tren de Castelló de la Plana: regional direcció Barcelona ER02 fins a Torreblanca.

Des de l'estació del Nord de València: regional direcció Barcelona ER02 fins a Torreblanca.

Des d'Alacant-Terminal: tren de mitja distància fins a València i regional direcció Barcelona ER02 fins a Torreblanca.

2. Salto de la Novia, a Navaixes

Navaixes
Navaixes / Comunitat Valenciana

Sabies que pots anar amb tren al conegut Salto de la Novia de Navaixes, a l'Alt Palància? Aquesta platja continental, i la cascada de seixanta metres d'altura, està aproximadament a vint minuts caminant des de l'estació de Rodalies de Navaixes.

Com poder anar-hi?

Des de l'estació de tren de Castelló de la Plana: Rodalies C6 fins a Sagunt i transbord a la línia C5 fins a Navaixes.

Des de l'estació del Nord de València: Rodalies C5 directe (ix una vegada al dia entre setmana i dues en cap de setmana) o Rodalies C6 fins a Sagunt i transbord a la línia C5 fins a Navaixes.

Des d'Alacant-Terminal: tren de mitja distància fins a València i Rodalies C5 directe, o C6 fins a Sagunt i transbord a la línia C5 fins a Navaixes.

3. Tast d'orxata a Alboraia

Alboraia
Alboraia / Comunitat Valenciana

El bressol de l'orxata és a l'Horta Nord, a Alboraia. Allí es poden trobar desenes d'orxateries especialitzades on poder tastar la beguda valenciana més tradicional, amb l'acompanyant inseparable: els fartons. A Alboraia també està el Museu de la Xufa i de l'Orxata, on els visitants poden participar en tallers i activitats relacionades amb el cultiu i l'elaboració d'aquest líquid blanc tan autòcton.

Com poder anar-hi?

Des de l'estació de tren de Castelló de la Plana: Rodalies C6 fins a València i línia de metro 3, de Xàtiva a Alboraia Palmaret.

Des de l'estació del Nord de València: Línia de metro 3, de Xàtiva a Alboraia Palmaret.

Des d'Alacant-Terminal: tren de mitja distància fins a València i línia de metro 3, de Xàtiva a Alboraia Palmaret.

4. Sagunt a Escena

Sagunt
Sagunt / Santiago Carregui (Sagunt Turisme)

Sagunt té platges, un castell i un ric patrimoni històric. Però el que més destaca a la ciutat durant l'estiu és el festival Sagunt a Escena, on el teatre romà es converteix en l'escenari principal d'una programació teatral amb propostes variades que provenen de tota Espanya. Enguany se celebra del 4 al 28 d'agost.

Com poder anar-hi?

Des de l'estació de tren de Castelló de la Plana: Rodalies C6 fins a Sagunt.

Des de l'estació del Nord de València: Rodalies C5 o C6 fins a Sagunt.

Des d'Alacant-Terminal: tren de mitja distància fins a València i C5 o C6 fins a Sagunt.

5. Aigua i tomaques a Bunyol

Bunyol
Bunyol

Bunyol es converteix en una destinació amb doble reclam turístic durant l'estiu. Per un costat hi ha la Ruta de l'Aigua que parteix del mateix centre del poble, al parc de San Luis. Aquest punt s'ubica a uns vint minuts a peu des de l'estació de tren i recorre bells paratges com El Charco Mañán, la cova de Las Palomas i la cova d'El Turche. Cal destacar que aquesta última està tancada al públic fins a l'agost, ja que durant juny i juliol estaran reparant els danys causats per les pluges de març.

És l'últim dia d'agost precisament quan Bunyol celebra una de les festes més populars de la Comunitat Valenciana a escala internacional: la Tomatina. Enguany celebra els 75 anys i s'espera tornar a la participació d'abans de la pandèmia.

Com poder anar-hi?

Des de l'estació de tren de Castelló de la Plana: Rodalies C6 fins a València FSL i transbord en C3 fins a Bunyol.

Des de l'Estació del Nord de València: Rodalies C3 fins a Bunyol.

Des d'Alacant-Terminal: tren de mitja distància fins a València i Rodalies C3 fins a Bunyol.

6. L'Albufera de València

Albufera de València
Albufera de València

L'Albufera de València és un dels paratges més icònics de la identitat valenciana. Passar un dia passejant amb barca entre les aigües, menjar-se una paella en algun dels nombrosos restaurants pròxims, fer senderisme pels voltants o simplement admirar la fauna i flora que li donen vida es presenta com el perfecte pla d'estiu.

Com poder anar-hi?

Des de l'estació de tren de Castelló de la Plana: Rodalies C6 fins a València i línies 24 i 25 de l'EMT fins a diverses parades.

Des de l'estació del Nord de València: Línies 24 i 25 de l'EMT fins a diverses parades.

Des d'Alacant-Terminal: tren de mitja distància fins a València i línies 24 i 25 de l'EMT fins a diverses parades.

7. Fira d'Agost de Xàtiva

Xàtiva
Xàtiva / Comunitat Valenciana

La capital de la Costera celebra la Fira del 14 al 20 d'agost, una festa que enguany torna a la normalitat després de dos anys de restriccions a causa de la pandèmia. Amb onze concerts, on estaran El Diluvi, Dorian, Tesa i La Habitación Roja, el tradicional mercat artesanal i les atraccions per a menuts i majors, val la pena fer una visita a Xàtiva, encara que siga una de les ciutats europees on es registren les temperatures més altes.

A més, el viatge es pot completar fent una visita al castell, al qual es pot accedir amb un tren turístic que ix del centre de la ciutat.

Com poder anar-hi?

Des de l'estació de tren de Castelló de la Plana: Rodalies C6 fins a València i transbord a la línia C2 fins a Xàtiva.

Des de l'estació del Nord de València: Rodalies línia C2 fins a Xàtiva.

Des d'Alacant-Terminal: tren de mitja distància fins a Xàtiva.

8. Castell de la Talaia de Villena

Villena
Villena

El castell de la Talaia, una fortalesa construïda per l'imperi almohade a finals del segle XII com a refugi per a la població musulmana de Villena (Alt Vinalopó), atrapa des de les altures la mirada de tots els visitants del municipi. Un espai que es pot explorar amb visites guiades i que està obert de dimarts a diumenge, els festius i els dilluns vespra de festiu.

Com poder anar-hi?

Des de l'estació de tren de Castelló de la Plana: Rodalies C6 fins a València i tren de mitja distància a Villena.

Des de l'estació del Nord de València: tren de mitja distància a Villena.

Des d'Alacant-Terminal: tren de mitja distància o regional a Villena.

9. Moros i Cristians a la Vila Joiosa

La Vila Joiosa
La Vila Joiosa / À Punt NTC

La gran festivitat de la capital de la Marina Baixa se celebra cada any del 24 al 31 de juliol. Encara que al llarg de les festes es pot gaudir de diverses desfilades, processons i espectacles de focs artificials, sens dubte l'acte estrela és el desembarcament de les tropes mores a la platja, en la matinada del 28 de juliol.

Aquest acte consisteix en un combat naval entre les embarcacions de les comparses mores i cristianes, després del qual els moros es llancen a l'aigua i naden fins a arribar a la riba per a conquerir el castell.

Com poder anar-hi?

Des de l'estació de tren de Castelló de la Plana: Rodalies C6 fins a València i tren de mitja distància a Alacant. Allí, TRAM Línia 1 des d'Estels fins a la Vila Joiosa.

Des de l'estació del Nord de València: Mitja distància a Alacant. Allí, TRAM Línia 1 des d'Estels fins a la Vila Joiosa. 

Des d'Alacant-Terminal: tram Línia 1 des d'Estels fins a la Vila Joiosa.

10. Nit del fanalet en diversos municipis

Nit del farolet
Nit del farolet / Telepobla

La Nit del fanalet (o farolet) és una tradició molt arrelada en diversos pobles de la Comunitat Valenciana. Consisteix a buidar i dibuixar figures en un meló d'Alger i il·luminar-lo per dins amb un ciri. En arribar la nit, els xiquets i xiquetes ixen al carrer amb els fanalets i els carrers del poble s'omplin de llum i de l'aroma d'aquesta fruita tan estiuenca.

Aquestes són algunes de les localitats que solen celebrar la nit del fanalet en dies diferents al llarg de l'estiu:

  • Canals (Rodalies C2, parada a l'Alcúdia de Crespins).
  • Sueca (Rodalies C1, parada Sueca).
  • La Vila Joiosa (TRAM Alacant L1, parada la Vila Joiosa).
  • Aldaia (Rodalies C3, parada Aldaia).
  • Almenara (Rodalies C6, parada Almenara).

També et pot interessar

stats