Banys segurs i refrescants: les catorze zones de bany d'interior de la Comunitat Valenciana

L’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda, socorristes i aparcaments són alguns dels serveis que els paratges naturals han de tindre per a considerar-se oficialment aptes per al bany

Playamonte, a Navarrés, té el títol de zona de bany continental des del 2018 / À Punt NTC

A la Comunitat Valenciana es pot trobar una gran varietat de paratges naturals on prendre el bany, però no tots són iguals: sols catorze tenen la certificació de zones de bany d'interior.

El títol, atorgat per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, garanteix el compliment d’aspectes com la qualitat de l’aigua, l’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda, zones d’aparcament, lavabos o socorristes.

El manteniment d’aquests serveis suposa una important inversió dels consistoris, cosa que no tots estan disposats a fer, sobretot els dels municipis més menuts que no poden cobrir les despeses. És per això que zones de bany molt populars com el Pou Clar d’Ontinyent, l’assut d’Antella, l'illa de l'Algoleja a Sumacàrcer o el barranc de l'Encantada a Planes no disposen del certificat de zona de bany continental, malgrat l'entorn i la qualitat de l'aigua.

Actualment, a la Comunitat Valenciana hi ha catorze paratges naturals (dos més que el 2020) que compleixen tots els requisits per a ser considerades zona de bany continental. Aquestes són les alternatives més segures per a prendre el bany a l’aire lliure aquest estiu.

1. Riu Millars, Montanejos (Alt Millars)

El riu Millars ha fet de Montanejos un paratge natural imprescindible al territori. Entre els recursos naturals d'aquesta vila termal es pot gaudir d'agradables passejos a vora del riu, dels banys en les piscines naturals i de les fonts.

2. Paratge del Molí, Cirat (Alt Millars)

A cinc minuts del centre de Cirat, en plena naturalesa, es troba la platja continental del Molí. Allí es pot prendre el bany gràcies al fàcil accés a l'aigua, amb diferents profunditats. Al paratge també hi ha una zona de pícnic.

3. Banys del riu Vilafermosa, Argeleta (Alt Millars)

El riu Vilafermosa al seu pas per Argeleta ofereix una piscina natural d'aigües fresques que convida veïnat i visitants a banyar-s'hi. Al costat d'aquest paratge està el poble, amb nombrosos serveis i propostes per a menjar.

4. Piscina fluvial del riu Aiòder, Fonts d'Aiòder (Alt Millars)

La piscina fluvial del riu Aiòder (o Chico) es produeix per un xicotet dic artificial que genera un embassament d'aproximadament setanta metres per vint de superfície, envoltat de canyissos i vegetació de ribera. Les aigües, gelades, refresquen a qui vulga banyar-s'hi.

5. El Salto de la Nóvia, Navaixes (Alt Palància)

La història darrere del nom d’El Salto de la Nóvia pot ser tràgica, però el paratge alberga una gran bellesa. La cascada de seixanta metres d’altura aboca les seues aigües en el riu Palància i està envoltada pel verd de la natura i les erosions de la muntanya.

6. Naixement del riu Toixa, Toixa (Serrans)

El naixement del riu Toixa concentra una àmplia varietat d'ecosistemes i nombroses espècies protegides. El paratge es forma gràcies a l'aportació d'un gran brollador i a les aigües que recull, molt prop dels límits amb la província de Terol, on els visitants poden donar-se un capbussó.

7. La Playeta, Xelva (Serrans)

La Playeta forma part de la coneguda Ruta del Agua de Xelva. Es tracta d’un paratge amb salts d’aigua, cascades i una zona d'aigua encalmada on poder prendre el bany. L’Ajuntament en controla l'accés per raons d’aforament.

8. El Gruñidor, Sot de Xera (Serrans)

El Gruñidor de Sot de Xera passa de ser un lloc de passeig a l'hivern a una zona apta per al bany a l'estiu, que el converteix en un dels principals recursos turístics del municipi. L'espai se situa pràcticament al costat del poble i disposa de zona d'aparcament.

9. El Motor, Xestalgar (Serrans)

 Xestalgar, amb 600 habitants, s'ompli de turistes a l'estiu per a visitar la zona d'El Motor, una piscina natural amb una xicoteta platja i un restaurant. El nom el rep de l'edifici que hi ha al costat, construït a mitjan segle XX per a propulsar i elevar mecànicament l'aigua dels brolladors pròxims.

10. Piscina fluvial del riu Túria, Bugarra (Serrans)

La platja fluvial de Bugarra és una de les poques d'aquest tipus a la Comunitat Valenciana. Veïns i turistes poden banyar-s'hi, prendre el sol en la gespa o fer un pícnic al costat d'aquest ampli llac, al qual també acompanyen instal·lacions com bancs, taules i un parc infantil.

11. Llacuna Playamonte, Navarrés (Canal de Navarrés)

A tres quilòmetres de Navarrés, es troba el llac de Playamonte: una llacuna d'aigua natural que per les arenes fines recorda una platja marítima. Al seu voltant hi ha zona de bany i pícnic, cases rurals, cafeteria i parc infantil.

12. Gorg de La Escalera d'Anna (Canal de Navarrés)

El gorg de La Escalera d’Anna és un barranc amb grans caigudes d'aigua, de gran altura i necessitat de ràpel en diversos punts, al qual s'accedeix a través de 136 escalons i on els banyistes poden relaxant-se.

13. Riu de Bolbait (Canal de Navarrés)

A la Canal de Navarrés trobem el riu de Bolbait. Al tram que passa prop del centre històric del municipi homònim s’ha instal·lat  una zona recreativa que compta amb un pont de fusta, berenadors, lavabos i altres serveis per a l'oci. Al gorg Cadena i les cascades d’aigua que produeix es pot prendre el bany.

14. Fonts de l'Algar, Callosa d'en Sarrià (Marina Baixa)

Les Fonts d’Algar constitueixen un paratge natural a Callosa d'en Sarrià amb un elevat grau de conservació de la riquesa ecològica. Els visitants d’aquest paratge poden recórrer el quilòmetre i mig al llarg del llit del riu Algar per a veure el paisatge de roca calcària, cascades, brolladors, l'antiga presa, el canal i les séquies centenàries.

També et pot interessar

stats