La font de Los Baños de Montanejos, salvada amb la garantia d'un cabal ecològic

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer fixa un cabal ecològic que no danye les piscines naturals del municipi, en les quals l'aigua brolla a 25 graus

paratge de la Fuente de los Baños, a Montanejos
Paratge de la font de Los Baños, a Montanejos / Imatge d'arxiu

L'alcalde de Montanejos (Alt Millars), Miguel Sandalinas, ha anunciat que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) ha atés “finalment” les al·legacions de l'Ajuntament i del poble de Montanejos “per a preservar la font de Los Baños en el Pla Hidrològic de Conca 2022-2027".

D'aquesta manera, tal com afirmen en el consistori, la Confederació ha acceptat la proposta tècnica de cabal ecològic que permet que la font de Los Baños es mantinga en les actuals condicions i continue sent "un referent natural per a Montanejos, l'Alt Millars i tota la Comunitat Valenciana".

Les mateixes fonts han apuntat que "la proposta inicial de cabal ecològic a la font de Los Baños posava en perill la continuïtat.” Segons ha recalcat Sandalinas, en cas de mantindre-la en les condicions actuals, “penjava el futur de Montanejos, i hem anat tot el poble unit per a defensar una proposta ambiental, sostenible i de futur socioeconòmic”.

En el Pla Hidrològic de Conca 2022-2027 s'estableix que “amb la finalitat de no afectar la zona de bany de Montanejos, el cabal mínim és de 0,56-0,67 metres cúbics per segon”. La proposta inicial de la Confederació doblava i fins i tot arribava a triplicar aquesta quantitat d'aigua, i amb això es posava en perill el futur de la zona de bany de les aigües termals.

El 2021, incloent-hi les restriccions, es van registrar 160.000 visitants en aquest paratge natural, on es manté durant tot l'any una temperatura de 25 graus.

També et pot interessar

stats