Miguel Polo (CHJ): "Molta gent va a Montanejos i no hi va necessàriament a banyar-se"

El president de la CHJ assegura que no ha rebut alternatives a la recuperació del cabal ecològic del riu Millars i que augmentar el nivell del riu no empitjorarà la qualitat de l'aigua

07.02.2022 | Entrevista LNM Miguel Polo

El president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Miguel Polo, ha assegurat que no ha rebut alternatives a la recuperació del cabal ecològic del riu Millars. En declaracions a Les notícies del matí, ha afirmat que augmentar el nivell del riu "no empitjorarà la qualitat de l'aigua", ja que la qualitat de l'aigua "no la marca la temperatura".

Segons ha explicat Polo, ara mateix hi ha establit a Montanejos "un cabal ecològic molt baix de 400 litres per segon que no s'ha arribat a implementar". Segons ha indicat, el cabal de la Font "no és suficient per al riu i el pla hidrològic el que proposa és augmentar el cabal per a millorar l'estat ecològic del riu".

Des de Montanejos i altres pobles de la zona denuncien que augmentar el cabal provocarà una baixada de la temperatura de la Fuente de los Baños, un paratge natural on l'aigua es manté durant tot l'any a 25 graus, i acabaria amb aquest atractiu turístic.

El president de la CHJ ha apuntat que l'aigua de la Fuente de los Baños "l'única diferència que té amb la que ve de dalt és la temperatura i això no invalida la zona de bany". A més, ha assenyalat que "molta gent va a Montanejos i no hi va necessàriament a banyar-se".

Així mateix, ha dit que malgrat les queixes del consistori, "no es presenten alternatives, l'única és derivar tot el riu per la presa de Cirat i deixar-lo 14 quilòmetres amb un cabal molt escàs com està ara".

A més, afirma que les queixes de l'Ajuntament de Montanejos sobre la possible afecció a la Fuente de Los Baños no representa tots els municipis.

"Les dessalinitzadores són necessàries"

Sobre les dessalinitzadores de la conca del Xúquer a Orpesa, Moncofa, Sagunt, Torrella i Mutxamel, Polo ha explicat que ja estan en funcionament encara que no a ple rendiment i ha assegurat que prompte "seran necessàries" per a garantir l'abastiment d'aigua dolça.

Un altre dels temes controvertits és el del transvasament d'aigües al Vinalopó. Des d'Alacant critiquen que s'haja acordat que tota l'aigua que s'estalvie de la modernització de regadius de la Séquia Reial del Xúquer vaja a l'Albufera. Diuen que d'aquesta manera no tenen garantida la quantitat d'aigua que reben (80 hectòmetres cúbics) des de Cullera.

Polo ha detallat que l'estalvi és "molt menor" que el que es va calcular al principi i que aquesta "s'ha de destinar a l'Albufera". A més, ha matisat que "80 hectòmetres cúbics és la quantitat màxima i no vol dir que s'ha de transvasar sempre, la mitjana serà d'entre 50 i 60 hectòmetres cúbics a l'any".

També et pot interessar

stats