L’operació eixida més cara de la història: el preu dels carburants marca l’inici de les vacances

El sector turístic espera recuperar beneficis per l’augment de preus

La Direcció General de Trànsit preveu 8,4 milions de desplaçaments en dues jornades
La Direcció General de Trànsit preveu 44 milions de desplaçaments aquest estiu / DGT

La primera operació eixida de l’estiu ha començat aquest divendres marcada per l’elevat preu dels carburants, malgrat la lleugera baixada de la gasolina en l'última setmana. La gasolina costa actualment 1,928 euros el litre i el gasoil 1,9 euros, sempre aplicant el descompte de 20 cèntims per litre implantat pel govern fins a Cap d'Any per a combatre la inflació i alleujar la càrrega d'aquest cost sobre els consumidors. En 2021, el preu era d'1,527 euros de mitjana, i el del gasoil, 1,3. 

Amb els preus actuals, omplir un depòsit mitjà de 55 litres amb gasolina costa 106,4 euros, mentre que amb gasoil 104,5 euros. Fa un any, el mateix depòsit amb gasolina haguera costat 83,9 euros, i el de gasoil 71,5 euros.

Recuperació del sector turístic

L’altra cara d’aquest increment de preus se l’emporta el sector turístic, que amb dos mesos d’estiu al davant, té bones perspectives de recuperar part del que ha perdut en els dos últims anys per culpa de la pandèmia. De fet, hotels i apartaments turístics ja tenen tarifes més d'un 35% superiors a les de 2019.

Així i tot, les aerolínies han notat que el turisme no repunta totalment. Per a aquest cap de setmana s’han programat 24.600 vols als aeroports d'Aena, un 8% menys que en l'inici de les vacances estivals de 2019.

Un centenar de vols afectats per les vagues de tripulants de cabina

Precisament aquest divendres i dissabte coincideixen les vagues dels tripulants de cabina d’avió a Espanya de Ryanair i EasyJet, el que ha generat bastants retards. En concret, ha retardat 113 vols i n'ha cancel·lat un altre de Ryanair; i ha afectat 21 vols d’EasyJet, que ha cancel·lat huit viatges.

Quant al transport ferroviari, Renfe ha reforçat un 10% els trens d'alta velocitat i llarga distància, amb més de 95.000 seients més.

Vora 900.000 desplaçaments per les carreteres valencianes

El 20% dels quatre milions i mig de desplaçaments previstos per les carreteres espanyoles es concentraran a la Comunitat Valenciana. Les carreteres amb més intensitat de trànsit seran la nacional 332, l'AP-7 i l’A-7, que travessen tota la Comunitat Valenciana de nord a sud, l'A-3, perquè absorbeix els desplaçaments del centre de la península fins a la costa, i l'A-31, que va des del centre de la península fins a Alacant.

També et pot interessar

stats