La gasolina baixa lleugerament, però el gasoil anota un nou màxim històric

Els dos carburants superen els dos euros, però la gasolina costa 1,928 euros el litre i el gasoil, 1,9 euros aplicant el descompte de 20 cèntims per litre aprovat pel govern

Imatge d'arxiu d'una gasolinera a València amb preus per damunt dels dos euros el litre
Imatge d'arxiu d'una gasolinera a València amb preus per damunt dels dos euros el litre / À Punt NTC

La gasolina ha baixat lleugerament en l'última setmana fins a 1,928 euros el litre, mentre que el gasoil ha tornat a superar el seu màxim històric després de registrar un preu mitjà d'1,9 euros, sempre aplicant a aquestes quantitats el descompte de 20 cèntims per litre aprovat pel govern.

Segons les dades difoses aquest dijous pel Butlletí Petrolier de la Unió Europea, que recull el preu mitjà registrat en més d'11.400 estacions entre el 21 i el 27 de juny, els valors de tots dos carburants superarien els dos euros el litre si no s'aplicara la bonificació pública.

Tenint en compte aquests preus, el cost de la gasolina ha caigut un 0,67% després de nou setmanes a l'alça, mentre que el gasoil és un 1,28% més car després de pujar per quarta setmana consecutiva, amb la qual cosa se situa per damunt del seu anterior màxim, 1,876 euros, marcat fa set dies.

Si no s'aplicara el descompte obligatori, la gasolina superaria per quarta vegada en la història els 2 euros el litre, fins als 2,128 euros, mentre que el gasoil ho faria per tercera vegada, avançant fins als 2,1 euros.

Darrere d'aquestes pujades es troba, principalment, l'encariment del petroli en plena crisi energètica, agreujada per les tensions geopolítiques amb Rússia -important exportador d'aquest combustible- arran de la invasió d'Ucraïna.

30 euros més que car que a començaments d'any

L'escalada de tots dos carburants ha provocat que el preu de la gasolina haja augmentat quasi un 30,4% des del gener passat, enfront del 41% que s'ha encarit el gasoil.

Amb els preus actuals, omplir un depòsit mitjà de 55 litres amb gasolina aconsegueix actualment els 106,4 euros, mentre que amb gasoil se situa en 104,5 euros.

Això suposa pagar prop de 25 euros més que a l'inici de l'any en el cas del primer carburant, i 30 euros més en el segon.

També et pot interessar

stats