Tres de cada quatre valencians no tenen encara gens d'immunitat contra el coronavirus

La població vacunada amb una primera dosi, la que ha passat la malaltia segons l’enquesta de seroprevalença i els contagis dels últims cinc mesos sumen 1,2 milions de persones, el 24% del total

Un grup de persones en un bar, en València, aquest dilluns
Un grup de persones en un bar, a València, aquest dilluns / Jorge Gil (Europa Press)

Per primera vegada des que fa hui just quatre mesos va començar la campanya de vacunació contra el coronavirus, ja són més els valencians i valencianes que han completat la pauta amb la doble punxada que els que s'han contagiat amb la malaltia des del març. Segons l'últim balanç d'ahir, 390.622 persones han rebut ja les dues vacunes mentre que la suma global de positius acumulats, segons les dades de Conselleria de Sanitat Universal, acaba d'arribar als 380.706, unes 900 persones menys que les que han començat a estar immunitzades.

Això no obstant, la conselleria, que aquest matí ha actualitzat les seues dades, ha engrandit més la diferència, ja que ha elevat a 394.281 la xifra de persones amb la pauta de vacunació completada. Pel que fa als que tenen almenys una punxada, el departament que dirigeix Ana Barceló diu que ja són més d'un milió i mig de valencians i valencianes, el 35,59% de la població adulta a vacunar.

Tot i les perspectives objectivament esperançadores, a la lluita contra el coronavirus encara li queda un camí llarg perquè la immensa majoria de la població continua sense estar protegida. Ara per ara, tres de cada quatre valencians i valencianes no tenen defenses pròpies contra la malaltia. Són uns 3,8 milions de persones, segons les estimacions més optimistes. Uns tres milions si només es tenen en compte els majors de 16 anys, que són la població a vacunar. 

Per arribar fins a aquesta xifra és menester considerar diversos factors. En primer lloc, cal comptar amb el 18,6% de la població adulta de la Comunitat Valenciana que el 13 d’abril havia rebut almenys una primera dosi d’alguna vacuna. Des d’aleshores han passat 15 dies, el temps necessari perquè la immunització que enceta el fàrmac haja fet realment el seu efecte. Són 794.429 persones, segons el butlletins diaris que publica el Ministeri de Sanitat.

A aquesta població cal afegir la que ha passat la malaltia i ha desenvolupat els seus propis anticossos de manera natural. Segons l’últim estudi de seroprevalença, fins al novembre passat eren el 5,7% de tota la població valenciana. 287.000 persones més.

El contagis acumulats s’han triplicat des de desembre

En tercer lloc cal incorporar els qui han passat la Covid des d’aleshores, és a dir, en els últims cinc mesos. En aquest cas estem parlant de 288.000 persones més, segons les notificacions de la Conselleria de Sanitat Universal. I és que, des de l’inici de la pandèmia, i fins al 30 de novembre, les estadístiques oficials comptabilitzaven poc més de 101.000 contagis. Des d’aleshores la xifra de positius acumulats s’ha multiplicat quasi per quatre fins als més de 389.000 actuals. 

Finalment, cal contemplar que poden haver-hi persones que estiguen comptabilitzades tant en el grup dels vacunats com en el dels que han passat la malaltia. Per això les autoritats sanitàries recomanen retardar la vacunació de les persones menors de 65 anys fins a 6 mesos després que hagen passat el coronavirus i rebre només una dosi. En el cas del País Valencià aquest grup que cal restar del còmput no arribaria al 3%.  

El resultat final és que, aproximadament, 1,2 milions de valencians i valencianes (el 24% de tota la població) tenen alguna immunitat contra el coronavirus o, el que és el mateix, el 76% encara estan completament desprotegits. Si només tenim en compte la població adulta, els percentatges són el 28,5% amb anticossos contra la Covid i el 71,5% restant sense. 

Tercera dosi de reforç?

A mesura que la campanya de vacunació s’accelere amb el creixement progressiu del subministrament de vials, el balanç entre immunitzats (encara que siga parcialment) i població desprotegida anirà basculant a favor dels primers, però per a arribar a aquest escenari ideal encara hauran de passar, almenys, dos mesos. 

Per una altra banda, els experts adverteixen que les vacunes han demostrat la seua eficàcia per a no posar-se malalt, però no eviten ni els contagis (inclús dels que tenen anticossos) ni, menys encara, la transmissió. A més, encara estudien quant de temps dura la immunització dels que han sigut punxats i, per tant, si en el futur caldrà posar alguna nova dosi de reforç.

En conclusió, a la immunitat de grup encara li queda recorregut per davant. Almenys quatre mesos, segons les estimacions de la mateixa Unió Europea. El mateix temps que s'està vacunant, és a dir, que estaríem en l’equador de l’objectiu final.  

També et pot interessar

stats