Sanitat hauria d’administrar 2,4 milions de vacunes als majors de 60 anys per a tindre'ls immunitzats al juny

L’Agència Europea del Medicament es pronuncia hui sobre els vials de Janssen mentre Ministeri i CCAA estudien endarrerir la segona dosi de Pfizer i Moderna per a vacunar més gent

Imatge de la vacunació massiva a València
Imatge de la vacunació massiva a València / EFE

La campanya de vacunació contra el coronavirus, afectada per sorpreses i polèmiques cada poc temps, ha acabat convertint-se en un autèntic galimaties, un repte estratègic que les diferents administracions tracten de resoldre per a accelerar el grau d’immunització de la població, i més encara després de comprovar la seua eficàcia per a contindre els contagis i acabar amb la sobremortalitat

En el cas valencià, l’objectiu a curt termini de la Generalitat és administrar tants vials com li arriben i a mesura que li arriben. Aquesta setmana 26.000 menys que la passada perquè AstraZeneca ha tornat a fallar en el subministrament compromés, encara no està clar quan arribaran les 50.000 dosis extra que ha promés Pfizer i l’aportació de Moderna continua sent la menor dels tres fabricants.

Aquests problemes en l’arribada de vacunes posen en perill l’objectiu que Sanitat Universal s’ha marcat a mitjà termini. Tal i com va reiterar ahir el president de la Generalitat, la meta és que tota la població valenciana major de 60 anys estiga immunitzada en juny.  

Es tracta d’un objectiu ambiciós ja que això obliga la conselleria a administrar 2.400.000 dosis en dos mesos i mig, és a dir, una mitjana de 240.000 cada setmana, una xifra que està lluny de les que s’han registrat en la primera quinzena d’abril, quan la vacunació s’ha accelerat. 

Tenint en compte les dades oficials fins ahir, a la Comunitat Valenciana hi ha 650.000 majors de 60 anys que encara no han rebut ni una sola vacuna contra el coronavirus i més d’un milió estan esperant la segona dosi per a completar la pauta d’immunització.

Tal com es desprén de les xifres, l’objectiu de la Generalitat de tindre tots els majors de 60 anys immunitzats al juny no es abastable amb l’actual ritme de vacunació, però tampoc sumant-hi la vacuna de Janssen a les tres que ja s’estan administrant.

Mig milió de vacunes Janssen

Precisament, l’Agència Europea del Medicament (EMA) té previst emetre hui mateix un nou dictamen sobre aquest fàrmac, després de la parada provocada per l’aparició de 6 casos de trombes entre els més de 6 milions de nord-americans als quals se’ls ha administrat. La previsió és que l’EMA torne a donar llum verd al seu ús, com ja va fer l’11 de març, però no es descarta que ara s’incloguen algunes restriccions o noves recomanacions.

Segons els plans anunciats abans d’aquesta frenada, el fabricant, Johnson & Johnson, s’havia compromés a enviar enguany 200 milions de dosis a la Unió Europea, 55 milions de les quals abans que acabe juny. A Espanya li corresponen el 10% d’aquestes quantitats. Al País Valencià la xifra podria estar al voltant de les 530.000 unitats abans que acabe juny si es manté la proporció de vials que han arribat fins ara de la resta de fabricants (el 9,63% de tots els que ha distribuït el govern espanyol entre les diverses CCAA). 

Imitar el Regne Unit

Janssen és una vacuna monodosi, el que permetrà donar un nou impuls a la campanya, però ni això sembla suficient, ara per ara, per això el Ministeri de Sanitat i les CCAA debatran aquests dimarts retardar l’administració de la segona dosi de Pfizer i Moderna per a poder immunitzar a més persones, encara que només siga parcialment. 

És una estratègia que ja s’ha posat en pràctica en països com el Regne Unit, on la situació epidemiològica ha millorat notablement des d’aleshores, i que la setmana passada ja van adoptar França i Itàlia. 

Ací, algunes comunitats autònomes com Catalunya i Andalusia també fa setmanes que la reclamen mentre que altres territoris dubten de la seua oportunitat. La Conselleria de Sanitat Universal s’haurà de pronunciar hui mateix perquè el ministeri vol que la proposta es vote en la Comissió de Salut Pública que se celebra aquest dimarts.

La vacunació entre els menors de 70 anys, de les més baixes de tot l’estat

A l’espera de nous canvis de guió, una de les conclusions que ja es poden traure dels primers quatre mesos de vacunació és que la població valenciana menor de 70 anys està entre la menys immunitzada contra el coronavirus d’Espanya.

Per grups d’edat, el percentatge de valencians i valencianes que han rebut almenys una dosi és major que la mitjana espanyola en només 2 trams: els majors de 70 anys i els qui estan entre 25 i 49. Globalment, el 22,5 % de la població valenciana ja ha rebut almenys una dosi enfront del 23,5 % del total d’Espanya. 

Pel que fa a persones que han rebut la pauta completa de vacunació, tots els grups d’edat valencians estan per davall de la respectiva mitjana espanyola. Tal com es pot veure al mapa, en termes generals, es vacuna més al nord i a l’oest del país, que al sud i l’est. 

També et pot interessar

stats