Tercer aniversari del primer cas de covid a la Comunitat Valenciana

La desaparició de les mascaretes en el transport públic ha sigut l'última restricció que s'ha alçat per a tornar a la normalitat després de l'esclat de la pandèmia

La covid ha deixat més de 10.000 morts a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

Aquest dissabte es compleixen tres anys del primer cas de coronavirus detectat a la Comunitat Valenciana. Després de set onades d'una pandèmia que fins ara ha deixat 10.403 morts i prop d'1,6 milions de casos, s'ha recuperat la normalitat quasi íntegrament i la població conviu amb un virus ja contingut gràcies a les mesures preventives i la vacunació.

La pandèmia ha representat un abans i un després per al sistema de Salut Pública, amb una estructura que, segons expliquen veus expertes, seria necessari reforçar en vista a futures crisis sanitàries. També adverteixen que cal estar sempre vigilants per si arriben noves variants del virus i reconeixen que alguna cosa es va avançant respecte de la preparació per a potencials noves crisis.

La desaparició de les mascaretes en el transport públic ha sigut l'últim pas cap al restabliment de la normalitat que es va perdre el 14 de març del 2020, dia en què es va declarar l'estat d'alarma i va començar un confinament que va durar cent dies, fins al 21 de juny del mateix any. Des de llavors s’han viscut tocs de queda, tancaments perimetrals, restriccions com el passaport covid per a accedir a locals o la suspensió d'actes, competicions, concerts o festes populars com les Falles, la Magdalena o les Fogueres, que tres anys després, per fi, tornen a celebrar-se sense restriccions.

Primer cas i primera mort a la Comunitat Valenciana

En terres valencianes el primer contagi oficial es va confirmar el 25 de febrer del 2020 en un jove de 32 anys. En tornar d'un viatge amb amics de Milà, va presentar símptomes lleus i va acudir a urgències de l'Hospital de la Plana a Castelló.

A aquest cas el va seguir un degoteig de contagis i, encara que al principi es va poder determinar la traçabilitat de tots, al cap de poques setmanes va ser impossible fer-ho i va començar la primera de set onades. Durant aquest temps han sorgit diverses variants del coronavirus i s'han viscut brots en col·legis majors, empreses, centres escolars, hospitals o residències d'ancians.

Set dies després del primer cas positiu, la Comunitat Valenciana va confirmar la primera defunció per coronavirus d'Espanya i de tot Europa. S'havia produït el 13 de febrer a l'Hospital Arnau de Vilanova de València, en principi, per una mala evolució d'un problema respiratori d'un valencià que havia viatjat al Nepal.

Després d'aquest primer decés, se n'han notificat més de 10.400, molts en residències d'ancians i sobretot durant la tercera onada de la pandèmia —gener-febrer del 2021—, ja que l'administració de vacunes contra la covid a penes acabava de començar.

La vacunació: un abans i un després

L'administració de vacunes contra la covid va representar "un abans i un després" en l'evolució de la pandèmia i la injecció que el 27 de desembre del 2020 va rebre Batiste Martí, de 81 anys, va ser l'inici d'una vacunació massiva a la Comunitat Valenciana, tant en adults com en menors.

En l'actualitat ja s'han administrat 11.271.000 dosis i hi ha quasi 4,4 milions de persones amb la pauta completa. En un poc més de tres milions d'habitants s'ha administrat la primera dosi de record, segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat.

La vacunació no va estar exempta de polèmica després que alguns polítics reberen la seua dosi malgrat no formar part de grups de risc. Tanmateix, va significar un punt d'inflexió en la pandèmia, ja que l'administració generalitzada, juntament amb la infecció per covid, ha permés aconseguir alts nivells d'immunitat en la població, limitar-ne l'impacte i reduir les infeccions greus i les morts relacionades amb el virus.

"Les persones fan la volta al món, però els microorganismes també", afirma la subdirectora d'Epidemiologia de la Conselleria de Sanitat Universal, Herme Vanaclocha, que ha subratllat la importància que ha tingut la vacunació en la recuperació de la normalitat. Una normalitat, però que no és obstacle que calga estar "sempre vigilants" per si apareixen noves variants del virus i s'hagen de tornar a prendre mesures.

També et pot interessar

stats