Dos anys del primer cas de coronavirus detectat a la Comunitat Valenciana

El 25 de febrer de 2020 es diagnosticava el primer positiu a l’Hospital de la Plana de Vila-real, era el d’un jove de Borriana que havia estat a Milà

El primer contagiat de covid a la Comunitat Valenciana es va registrar un 25 de febrer de 2020 / À Punt NTC

Un 25 de febrer de fa ara dos anys, tal dia com hui, la Comunitat Valenciana confirmava el primer cas de coronavirus. Era un jove de 32 anys de Borriana que havia estat de viatge a Milà. Ningú no imaginava que només unes setmanes després, els casos es comptarien per centenars i Espanya quedaria confinada, en una decisió històrica, per a frenar l’avanç d’un virus que, en eixe moment, semblava incontrolable.

Al cas d’aquest jove, el de la primera infecció per coronavirus reconeguda al territori, el van seguir més casos, tots relacionats amb aquest viatge a Itàlia. Eren pocs positius i la Conselleria de Sanitat va poder fer la traçabilitat, però tres setmanes després ja era impossible controlar la situació.

Ens avisaren que a la porta de l’hospital hi havia un xic, amb símptomes, que probablement era un cas de covid Pilar Trol - Metgessa d'Urgències de l'Hospital de la Plana de Vila-real

Quan va començar l'augment de positius, el sistema sanitari valencià detectava més casos, però era impossible saber d'on venien. Pilar Trol, metgessa d'Urgències de l'Hospital de la Plana de Vila-real, va tractar el primer pacient confirmat a la Comunitat Valenciana.

“Havíem preparat el simulacre perquè els sanitaris sabérem com posar-nos l’EPI, l’equip de protecció, casualment estava jo vestida amb ell, perquè tenia guàrdia, i ens avisaren que a la porta de l’hospital hi havia un xic, amb símptomes, que probablement era un cas de covid”, recorda la facultativa. 

Quart cas confirmat a Espanya

El cas positiu d’aquest jove de Borriana era el quart confirmat a Espanya. En un primer moment, el cas era lleu i l'enviaren a casa a l'espera del resultat de la PCR, que poc després es va revelar positiva.

El seu era el primer cas al territori, però el 2 de març, la xifra de contagis superava el centenar a la Comunitat Valenciana. Només huit dies després, i amb vora 1.200 contagis a Espanya, es prenia la decisió d’ajornar les Falles i les festes de la Magdalena.

L’11 de març de 2020 l’Organització Mundial de la Salut declarava la pandèmia a tot el món i, el dia 14 del mateix mes, el govern espanyol declarava l’estat d’alarma i, amb aquest, el confinament domiciliari i altres mesures restrictives que mai abans s’havien viscut en democràcia. 

També et pot interessar

stats