Les pluges i el temporal marítim s'engulen les platges valencianes i s'emporten l'arena

Els municipis afectats reclamen intervencions urgents a les portes d'un nou temporal aquest dimarts, que posa en avís groc el litoral del sud

Els municpis costaners s'enfronten a les conseqúències de l'últim temporal / À Punt NTC

Els municipis valencians s’afanyen a avaluar els danys que han causat els temporals marítims de les últimes setmanes. Molts tenen la mirada fixa en la Setmana Santa, primer embat turístic de la temporada, però aquesta situació pot endarrerir-se una altra vegada, pel temporal marítim que s’espera aquest dimarts i que deixa algunes zones, com les comarques del sud, en alerta pel vent i el gran onatge.

Les últimes pluges han ocasionat destrosses importants a Tavernes de la Valldigna (Safor), on el temporal s'ha engolit una part de la platja de la Goleta i ha deixat un escaló de més de mig metre, un perill molt seriós per als edificis, que cada vegada tenen més prop la mar. Aquesta és una platja intensament castigada cada vegada que hi ha temporal marítim, que s’endú l’arena i això fa que les ones, en la pràctica, trenquen contra les vivendes de la primera línia de platja.

L'Ajuntament ha alçat un mur d'arena per evitar més destrosses en aquesta zona, que ja està molt castigada pels temporals, com ha explicat Sergi González, alcalde de Tavernes: “Hem tingut tants dies de mar alta que ha pujat el nivell i a la platja de la Goleta l’aigua la tenim pràcticament damunt de les edificacions. Això preocupa molt els veïns i l’Ajuntament. Per això estem movent-nos per a salvar aquesta situació d’emergència”, apuntava.

L’alcalde ha lamentat públicament que la ministra per a la Transició Ecològica no haja volgut reunir-se amb els responsables municipals. En el Ministeri argumenten que “la Direcció General està concloent la tramitació necessària per a contractar la redacció del projecte” de regeneració d’aquesta platja i també la del Brosquil, al terme de Cullera (Ribera Baixa).

Estem farts de rebre un ‘no’ per resposta i que les administracions competents no atenguen les nostres peticions David González - Alcalde de Tavernes de la Valldigna

Per aquesta raó, en el Ministeri no consideren “operativa” la reunió que reclama l’alcalde de Tavernes. Entenen que hauria de retardar-se “al moment en què es dispose de les alternatives d’actuació a la zona”, segons arreplega l’escrit que el Ministeri ha enviat a l'alcalde.

“Estem farts de rebre un no per resposta i que les administracions competents no atenguen les nostres peticions”, lamentava David González. 

Conseqüències per a l'economia local

Uns quilòmetres més al nord de Tavernes de la Valldigna, a Sueca (Ribera Baixa), l'Ajuntament també ha denunciat que la pèrdua d'arena de les platges posa en risc l'economia de la població.

Per això, com ha fet Tavernes, ha demanat a la Demarcació de Costes una solució urgent per a les platges del Perelló i del Mareny de Barraquetes perquè estiguen en condicions per a rebre els turistes quan torne la calma. Demanen una solució definitiva que amplie l'arenal com estava fa cinquanta anys, quatre voltes més que ara, ha explicat a À Punt NTC l'alcalde del municipi, Dimas Vázquez.

D'ací a menys d’un mes comença la campanya turística de Setmana Santa. Per això municipis com Sueca volen tindre les platges i les infraestructures costaneres reparades.

Platja de Cullera (Ribera Alta)
Platja de Cullera (Ribera Alta) / À Punt NTC

El mateix exigeixen a Cullera, on, a més de perdre arena, el Xúquer ha arrossegat tones i tones de canyes i brutícia, que han costat més d'un milió d'euros de netejar.

També a la Safor, a Daimús, el riu Serpis ha omplit la platja de canyes. L'alcalde, Javier Planas, demana que siga la Confederació Hidrogràfica del Xúquer la que se'n faça càrrec, almenys de les despeses de netejar les platges brutes pel que arrossega el riu.

Més al sud, a Dénia (Marina Alta) trobem el mateix paisatge amb la mateixa acumulació d'algues i canyes a les platges i el mateix problema per al sector turístic: ningú vol anar de vacances a una platja bruta. El regidor de Platges del municipi, Pepe Doménech, conta que fa dos dies que retiren brutícia de la costa i que ja han omplit dos camions amb tot el que han anat llevant.

Platja de Dénia (Marina Alta)
Platja de Dénia (Marina Alta)

El veïnat de Calp reclama solucions

D’altra banda, a Calp (Marina Alta), on el temporal ha tombat el mur d'una urbanització i les runes han caigut damunt dels vehicles i també s'ha trencat una canonada d'aigua que passava prop d'una instal·lació elèctrica, els veïns tenen una reunió aquest dimarts amb l'alcaldessa per a trobar-hi solucions.

La costa de la província d’Alacant està aquest dimarts en risc per onatge, segons ha avisat l'Agència Estatal de Meteorologia, organisme que ha decretat l’avís groc per a aquesta zona.

També a Guardamar del Segura el temporal ha causat estralls. En aquest cas ha posat en perill les casetes de primera línia de platja, una cosa que succeeix cada vegada que plou en gran quantitat. Un veí de la zona, Rafael Quesada, ha assegurat a À Punt NTC que, quan hi ha una crescuda de la mar, es va enduent les cases, a poc a poc, una darrere d'altra. 

També et pot interessar

stats