Les temperatures extremes activen la màxima alerta pel risc d’incendis

L'Agència Estatal de Meteorologia ha activat l’avís nivell roig per calor al litoral sud de València i Alacant per temperatures que podrien superar els 43 graus en diversos municipis de la Comunitat Valenciana

Incendi forestal a Cullera
Agents treballen en un incendi forestal a Cullera en una imatge d'arxiu / Consorci Provincial de Bombers de València

Aquest cap de setmana podria ser un dels més calorosos de la història, uns dies d’excepcionalitat climàtica que han fet que la Generalitat haja posat en marxa els protocols de "màxim risc" i haja activat el pla especial d'incendis forestals de la Comunitat Valenciana. L’escassa humitat, sumada a les altes temperatures i, sobretot, les tempestes seques esbossen un panorama molt delicat pel que fa als focs.

El Servei de Vigilància Preventiva (SVP) de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha desplegat un dispositiu amb 66 observatoris forestals operatius, 122 vehicles que faran rutes de vigilància i un total de 461 persones, entre agents mediambientals i tècnics de prevenció d'incendis.

A més, la Generalitat ha decretat el nivell de preemergència 3 per a fer front l’onada de calor d’aquest pont d'agost, la qual cosa implica, entre altres mesures, el tancament de la immensa majoria de parcs naturals amb espais forestals que comporten risc d'incendi amb temperatures per damunt dels 40 graus en molts municipis i, fins i tot, 45 graus en punts del territori.

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) també ha activat l’avís nivell roig per calor al litoral sud de València i Alacant per temperatures que podrien superar els 43 graus en diversos municipis de la Comunitat Valenciana. La resta del territori està en avís taronja i groc per temperatures màximes de 40 graus, segons els avisos meteorològics que recull l'Aemet.

La pitjor part de l'onada de calor que afecta aquest cap de setmana a la Comunitat Valenciana i part de la península Ibèrica s'espera aquest dissabte al golf de València i –a Alacant– al Baix Segura i la Vall del Vinalopó. Quant a l'interior, s'esperen temperatures que podrien pujar a 43 al voltant de Xàtiva, que aquest divendres ha marcat la temperatura rècord d’Europa, amb 45  ºC.

El desplegament preventiu que contempla també reforçar la vigilància des de l'aire amb mitjans aeris que faran rutes carregats d'aigua i retardador, cosa que els permetrà actuar ràpidament en cas que s'origine un foc. Enguany s’han comptabilitzat més d’un miler d'incendis al País Valencià i la majoria s'han pogut sufocar amb rapidesa gràcies a l'"aliança efectiva" que hi ha entre els cossos de seguretat i emergències i l'administració pública, segons ha explicat el president Ximo Puig aquest divendres. 

El cap del Consell també ha fet una crida a la "corresponsabilitat" ciutadana per a evitar cap desgràcia de caràcter personal tant en l’àmbit sanitari com en el de la prevenció dels incendis. En aquesta línia, es prestarà especial atenció a la vigilància de zones urbanes al costat de terrenys forestals i a usuaris a la muntanya en àrees recreatives, i s'informarà de la prohibició de fer foc.

Cal recordar que s’ha de tindre especial precaució amb les persones més vulnerables —xicalla i majors de 65— i evitar les hores centrals del dia per a fer activitats a l'aire lliure. L’esgotament i les insolacions o els colps de calor són alguns dels problemes de salut més freqüents que es podrien presentar.

La ponentada generalitzada repuntarà aquest dissabte, es mantindrà diumenge i també dilluns. Les previsions apunten que no serà fins dimarts quan les temperatures baixaran un poc, encara que no serà un descens acusat. L’esperat descens del mercuri fins als nivells més propis d’aquestes dates sembla que es retardarà com a mínim fins a la setmana del 22 d’agost.

També et pot interessar

stats