Per què la Comunitat Valenciana serà un forn el cap de setmana?

La calor persistent i una Dana que entrarà en escena i propiciarà la circulació de ponent deixaran uns dies infernals, amb màximes de fins a 45 graus

Per què la Comunitat Valenciana serà un forn el cap de setmana?

Les previsions, fins i tot les més optimistes, apunten a un cap de setmana infernal al territori, amb temperatures per damunt dels 42 graus en molts municipis i, fins i tot, 45 puntualment, amb el ponent fent-se notar fins i tot a la costa, i amb l’aigua i els llocs arrecerats com a únic recurs per a fugir d’un ambient que serà difícil de suportar, sobretot en les hores centrals del dia.

El cap de setmana pot convertir-se en un dels més calorosos de la història. Quins factors convertiran la Comunitat Valenciana en un forn?

El entorn "precalfat"

El forn que va des d’Oriola fins a Vinaròs ja està “precalfat”, perquè la calor no ha donat treva aquest estiu. Estem vivint un dels episodis de calor persistent més perllongats de la història. Després de tindre el juny més càlid, com a mínim, des del 1950, la calor ens ha deixat el segon juliol més càlid des que hi ha registres. Agost porta el mateix camí. Després d’un estiu amb màximes inusualment càlides, aquest cap de setmana arriben les temperatures extremes.

Allò que podria rebaixar la temperatura del “forn”, les brises de la mar, no pot aportar aquest efecte. Està molt calenta, batent rècords de màximes dia rere dia. Com a evidència, sols cal parar atenció les dades de la boia de Ports de l’Estat a València.

La Mediterrània és quasi el Carib

Aquest dijous tornava a superar els rècords anteriors assolits aquest estiu i la mar del golf de València ja està com la del Carib, a 29,94 °C.

La calentor de la mar l’hem percebuda, indirectament, durant la nit. Hem deixat arrere nits i nits de calor, amb temperatures més altes del que seria habitual. Hem viscut més nits equatorials i tòrrides seguides que mai, amb una basca que feia difícil agafar el son.

La Dana complica la situació

I amb tot aquest context, del forn precalfat i la mar calenta, entra en acció un tercer ingredient que farà, si cap, més insuportable aquest cap de setmana: una Dana, que avançarà des de l’Atlàntic fins a situar-se sobre Portugal aquest cap de setmana.

Però el terme Dana, que tradicionalment associem a la Comunitat Valenciana a la pluja, aquesta vegada no vindrà acompanyat de precipitacions, ni en definitiva, de cap factor que ajude a amainar la calor, sinó més aïna al contrari. La Dana ens portarà la calor del nord d’Àfrica.

I per si aquest còctel per a potenciar la calor no fora suficient, la Dana afavorirà una circulació de ponent que ens portarà més calor i ens rebaixarà la humitat.

La guinda a tot ambient calorós, la posaran les tempestes que s’esperen la vesprada de dissabte, quan un seguit de tempestes, algunes d'elles seques, afectarà bona part del territori. Fortes ràfegues de vent, pujades sobtades de temperatura i baixades d'humitat –el que es coneixen com a esclafits tèrmics– i molt d’aparat elèctric que, units a les condicions que deixarà el ponent, pot convertir les nostres muntanyes en un polvorí.

També et pot interessar

stats