La Generalitat tanca pistes i senders dels parcs naturals per a evitar incendis durant l'onada de calor

Puig demana precaució en l'episodi de temperatures extremes previst el cap de setmana i recorda que qualsevol activitat que implique fer foc "comporta risc"

Parcs naturals tancats per l'onada de calor
Parcs naturals tancats per l'onada de calor / À Punt NTC

La Generalitat ha decretat el nivell de preemergència 3 per a fer front a l'onada de calor que castigarà la Comunitat Valenciana durant el pont d'agost. La decisió implica, entre altres mesures, el tancament de la immensa majoria de parcs naturals amb espais forestals que comporten risc davant les elevades temperatures i minimitzar així la possibilitat d'incendis. Ho ha anunciat el president, Ximo Puig, en una roda de premsa posterior a la reunió urgent de coordinació que s'ha celebrat aquest divendres a l'Ajuntament de Dénia per a preparar el dispositiu preventiu de cara a aquest episodi meteorològic excepcional, que llançarà el termòmetre per damunt dels 40 graus en molts punts del territori. En la trobada han participat responsables dels serveis d'emergències i de les forces i cossos de seguretat.

Des d'aquest divendres i durant tot el cap de setmana, almenys 72 hores, estarà prohibit transitar per senders i pistes forestals de gran part dels 22 parcs naturals de la Comunitat Valenciana. Les excepcions són els que s'ubiquen en zones humides, cinc en total, en què no hi ha risc d'incendis: les Columbretes, penyal d'Ifac, Salines de Santa Pola, Fondo d'Elx i Llacunes de la Mata i Torrevella. 

Altres restriccions que contempla la declaració de preemergència 3 en els espais naturals i que ha desgranat Puig és la suspensió d'obres i treballs, la prohibició d'encendre qualsevol classe de foc, així com els artificials amb caràcter festiu en llocs a menys de 500 metres de masses boscoses. També es cancel·len totes les autoritzacions per a activitats esportives en aquestes zones. No està permés llançar mistos ni burilles a terra, ni cuinar fora dels llocs específicament habilitats per a aquest propòsit. Tampoc depositar fem ni restes. "Qualsevol activitat que requerisca utilització de foc és susceptible de provocar un incendi i comporta risc", ha recalcat el mandatari autonòmic.

Risc d'incendis forestals a la Comunitat Valenciana per al 12 d'agost de 2022
Risc d'incendis forestals a la Comunitat Valenciana per al 12 d'agost de 2022 / À Punt NTC

Davant l'excepcionalitat climàtica que s'acosta, la Generalitat ha posat en marxa els protocols de "màxim risc" i ha activat el pla especial d'incendis forestals de la Comunitat Valenciana. Tot un desplegament preventiu que contempla també reforçar la vigilància des de l'aire amb mitjans aeris que realitzaran rutes carregats d'aigua i retardador, cosa que els permetrà actuar ràpidament en cas que s'origine un foc. El cap del Consell ha explicitat que s'han establit set rutes des de les bases d'Énguera, Setaigües i l'aeroport de Castelló. Paral·lelament, dispositius de bombers i agents forestals de la Generalitat duran a terme tasques de vigilància terrestre, i els 66 observatoris que hi ha repartits pel mapa valencià funcionaran a ple rendiment per a donar l'alarma en cas d'incendis.

En l'àmbit sanitari, Puig ha demanat "corresponsabilitat" a la ciutadania i ha repassat les pautes bàsiques d'actuació per a no posar en risc la salut durant aquesta onada de calor extraordinària. "L'informe d'Aemet és molt alarmant perquè és un episodi excepcional i molt complicat, perquè s'ajunten altes temperatures amb vent de ponent i tempestes seques difícils de controlar", ha apuntat. En aquest context, ha recordat que cal tindre especial precaució amb les persones més vulnerables —xicalla i majors de 65— i evitar les hores centrals del dia per a fer activitats a l'aire lliure.

El president ha incidit que la maquinària contra els incendis s'ha posat en marxa a tots els nivells i que els engranatges funcionen perfectament coordinats. Des de començament del 2022, ha precisat, s'han comptabilitzat més d'un miler d'incendis a la Comunitat Valenciana i la majoria s'han pogut sufocar "ràpidament" gràcies a l'"aliança efectiva" que hi ha entre els cossos de seguretat i emergències i l'administració pública. "La gran prioritat és que no hi haja desgràcies de caràcter personal", ha exposat Puig. El dirigent ha volgut dedicar el principi de la intervenció per a recordar que aquest 12 d'agost se celebra el Dia del Bomber Forestal, una efemèride per a commemorar la mort fa uns anys d'un agent forestal a la Torre de les Maçanes, a l'Alacantí.

També et pot interessar

stats