El tabaquisme mata cada any 6.500 valencians

Els pneumòlegs adverteixen que s’ha avançat als 13 anys l’edat en què es comença a fumar i reclama millor regulació per als cigarrets electrònics i les catximbes

El tabaquisme mata cada any 6.500 valencians

El tabac mata cada any vora 6.500 valencians. A molts altres, l’addicció als cigarrets els condiciona significativament la vida perquè els ha provocat càncer, una malaltia cardiovascular o respiratòria. Això, malgrat que des que va entrar en vigor la llei antitabac, que prohibeix fumar a l’interior dels bars o en els voltants dels hospitals, s’ha reduït vora un 15% el consum de tabac a Espanya.

Són les dades que ha posat de manifest la Societat Valenciana de Pneumologia en el Dia Mundial sense Tabac, que se celebra aquest dimarts.

Els pneumòlegs reclamen major control a les noves formes de consum tabàquic, com són els cigarrets electrònics o la generalització de les catximbes, el finançament per part de la sanitat pública de més tractaments de deshabituació i ampliar els espais públics sense fum.

Són algunes de les reivindicacions que ha plantejat en Les notícies del matí la pneumòloga Violeta Esteban, secretària del grup de treball de Tabaquisme de la Societat Valenciana de Pneumologia, per a reduir encara més el tabaquisme i avançar cap al propòsit que s’ha establit el comité nacional per a la prevenció d’aquest hàbit, que vol aconseguir la primera generació de la història lliure de fum, és a dir, que els xiquets de hui en dia, no s’enganxen a aquesta addicció quan siguen adults.

Adults o adolescents, perquè una altra de les advertències que ha fet Esteban , que treballa a l’Hospital  Sant Joan d’Alacant, durant la seua intervenció en Les notícies del matí és que cada vegada es comença a fumar abans. Si abans els adolescents començaven a fumar als 14 anys, en els últims anys ho fan als 13 de mitjana. “Cada vegada es fuma abans”, advertia la doctora Esteban.

El culpable, de bona part d’aquest avanç més primerenc és, en molts casos i segons ha afirmat la pneumòloga: el cigarret electrònic.

“Cal regular-los millor, per exemple la publicitat. Per ara sabem que les substàncies que contenen són nocives, perjudiquen la salut, però encara que no sabem els efectes concrets perquè és un producte nou. Hauran de passar uns anys, deu o quinze, per a veure els efectes en els pacients”, argumentava la representant de la Societat Valenciana de Pneumologia en referència als cigarrets electrònics.

“Ja hi ha estudis que demostren que els cigarrets electrònics poden produir malalties pulmonars, cardiovasculars o càncer, però cal ampliar els estudis”, apuntava la doctora Violeta Esteban.

Pel que fa a les mesures preventives que tenen al seu abast les administracions, la pneumòloga aposta per establir zones lliures de fum als espais públics, una idea que llançava l’Associació Espanyola Contra el Càncer fa uns dies.

En opinió d’aquesta metgessa, convindria extrapolar la idea de les platges sense fum a uns altres espais públics. “Genera debat social, però seria una bona mesura preventiva”, manifestava la pneumòloga. 

També et pot interessar

stats