15 anys de llei antitabac només redueixen un 0,5% la taxa de fumadors

El 32,3% de la població d'entre 15 i 64 anys fuma, segons dades del Ministeri de Sanitat.

Una persona trencant un cigarret
Una persona trencant un cigarret

Segons l'última enquesta sobre alcohol i altres drogues a l'estat espanyol realitzada pel Ministeri de Sanitat, la xifra de fumadors se situa en el 32,3% de la població d'entre 15 i 64 anys, una xifra molt similar a la de 2005, moment previ a l'actual llei antitabac, quan un 32,8% dels ciutadans es declaraven fumadors. Així doncs, la davallada del nombre de persones que fumen ha estat del 0,5% en quinze anys. Actualment a Espanya hi ha 10,5 milions de persones amb una addicció al tabac, una droga que provoca anualment 60.000 morts.

La llei antitabac arriba al quinzé aniversari sense que es reduïsca significativament la taxa de fumadors, per la qual cosa el Ministeri de Sanitat treballa en una altra modificació de la norma amb l'ampliació dels espais sense fum o la pujada de preus, mentre els sanitaris, els científics i les plataformes ciutadanes reclamen un full de ruta per a aconseguir una Espanya sense fum el 2030.

La intenció del govern és fer un pas més per a previndre el tabaquisme a través de mesures com l'increment del preu del tabac, imposar un empaquetat neutre i incrementar la protecció de la salut als recintes esportius a l'aire lliure i dins dels vehicles. Aquestes normes no sols afectarien el tabac sinó també les noves maneres de fumar, com els cigarrets electrònics.

La llei va ser modificada el 2011 per a prohibir fumar en tots els espais públics tancats, encara que permet fer-ho en llocs a l'aire lliure, com ara les terrasses d'hoteleria. Aquestes restriccions, però, són considerades insuficients tant pels sanitaris com per sectors de la societat civil. Arran de la Covid-19 algunes autonomies, entre les quals hi ha la Comunitat Valenciana, han prohibit en els últims mesos fumar a les terrasses dels establiments hotelers.

Per una Espanya sense fum

La Plataforma per la Reducció del Dany per Tabaquisme – una iniciativa de metges, catedràtics, sanitaris i científics– demana que s'apliquen mesures innovadores per a aconseguir una Espanya sense fum el 2030. S'utilitzen com a referents tant França com el Regne Unit, on han aconseguit reduir la prevalença de fumadors del 33 al 15 per cent en només deu anys.

Nofumadores.org, d'altra banda, lamenta que el govern espanyol no haja posat data per a aconseguir un país sense fum i denuncia la interferència de la indústria tabaquera i de la Federació d'Hoteleria per a aconseguir que no s'hagen implementat mesures bàsiques, fet pel qual ha promogut la Declaració de Final de Partida (Endgame). (enllaç)

Aquest full de ruta amb mesures a curt, mitjà i llarg termini ja funciona en altres països per a protegir el conjunt de la població i evitar que els menors s'inicien en l'addicció a la nicotina. La declaració reclama que les restriccions també s'apliquen a les noves formes de consumir tabac.

Els cigarrets electrònics han guanyat popularitat sota la premissa d'ajudar a deixar el tabac i ser menys nocius que el tabac tradicional, però els experts adverteixen que l'ús s'ha expandit significativament als no fumadors, sovint joves, de manera que se n'ha introduït una població nova en el consum i s'ha augmentat des de 2017 un 36% el nombre de persones que en consumeixen.

També et pot interessar

stats