L'advertència de l'OMS sobre el tabac: també mata el planeta

La indústria dels cigarrets obliga a talar 600 milions d'arbres a l'any, costa 22.000 tones d'aigua i empitjora el canvi climàtic

Fumar també enverina el medi ambient com la salut, el missatge de l'OMS enguany contra el tabac
Fumar també enverina el medi ambient com la salut, el missatge de l'OMS enguany contra el tabac / OMS

A més del nociu impacte en la salut dels éssers humans —provoca vora huit milions de morts anuals—, el tabac genera tones de deixalles, destrueix els boscos i contribueix al calfament global. És l'avís que llança enguany l'Organització Mundial de la Salut (OMS) amb motiu del Dia Mundial Sense Tabac, que se celebra cada 31 de maig.

En la jornada de conscienciació, que aquest 2022 té per lema "El tabac enverina el nostre planeta", l'organisme mostra el negatiu impacte ambiental d'una indústria que costa anualment 600 milions d'arbres, 200.000 hectàrees de terra, 22.000 tones d'aigua i emet 84.000 milions de tones de CO₂.

Les emissions que genera són equivalents a la cinquena part de les de l'aviació civil, per la qual cosa el tabac també és un important contribuent en el canvi climàtic, indica l'OMS en una jornada en què ressalta l'especial perjudici d'aquesta indústria als països en desenvolupament, on es troben la majoria dels cultius. En aquelles economies, "l'aigua i la terra es necessiten desesperadament per a produir aliments, però en lloc d'això s'utilitzen en letals plantes de tabac, mentre es destrueixen boscos per a aconseguir més terrenys", lamenta l'autoritat sanitària.

A això ha d'unir-se l'impacte perniciós dels residus derivats del tabac: els filtres de les burilles, que contenen microplàstics, són la segona principal font de pol·lució plàstica del planeta. "Els residus del tabac, una de les deixalles més habituals del planeta, contenen més de 7.000 químics tòxics que depreden el medi ambient. Uns 4,5 bilions de filtres contaminen els oceans, rius, voreres, parcs, sòls i platges cada any", alerta el director de Promoció de la Salut de l'OMS, Ruediger Krech.

L'OMS destaca en aquest sentit l'alt preu que la neteja de les deixalles del tabac, generalment pagada pels i les contribuents, suposa per a molts governs. A la Xina, per exemple, li costa uns 2.600 milions de dòlars anuals; a l'Índia, 766 milions; i al Brasil i Alemanya, més de 200 milions cadascun.

L'organisme amb seu a Ginebra aplaudeix en aquest sentit les iniciatives de països com Espanya o França, així com ciutats com ara San Francisco, als Estats Units, que han desenvolupat legislació perquè la indústria tabaquera pague el cost de la neteja dels residus. "Urgim a altres països i ciutats a seguir aquest exemple i, a més, els demanem que facen costat als agricultors en la substitució dels cultius de tabac, imposen més impostos a aquests productes i oferisquen serveis d'ajuda perquè la gent deixe de fumar", assenyala l'OMS.

L'ens fa una crida, finalment, perquè els filtres dels cigarrets siguen "tractats com el que són, plàstics d'un només ús" i es considere per això prohibir-los amb l'objectiu de protegir la salut i el medi ambient. A més, afirma l'OMS, no hi ha proves que aquests filtres tinguen algun benefici per a la salut humana.

També et pot interessar

stats