Els sindicats denuncien novament llargues esperes en les urgències de l'Hospital Clínic de València

Satse i CSIF asseguren que més de huitanta persones esperen un llit per a ser ingressats, alguns dels des de fa quatre dies

Les urgències de l'Hospital Clínic de València, en una imatge d'arxiu
Les urgències de l'Hospital Clínic de València, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El Sindicat d'Infermeria Satse i CSIF han denunciat aquest dimarts el col·lapse de les urgències de l'Hospital Clínic de València, amb 82 persones esperant un llit per a ingressar a l'hospital. Segons han informat en sengles comunicats, hi ha pacients que porten esperant quasi quatre dies per a ser ingressats "en condicions inadequades, sense espai per a moure's, sense els seus familiars, sense cadira al costat del llit, amb lliteres situades tapant eixides d'emergències, la qual cosa posa en risc la seguretat de pacients i usuaris". A més, assenyalen que "les infermeres que atenen aquests pacients no tenen la possibilitat de llavar-se les mans".

No és la primera vegada enguany que els sindicats denuncien el col·lapse de les urgències de l'Hospital Clínic. El centre, de fet, encapçala junt amb les urgències de La Fe la saturació dels hospitals valencians, segons UGT. El centre està immers en una ambiciosa ampliació, amb l'objectiu d'augmentar a 24.000 metres la capacitat assistencial per a garantir l'adequada atenció sanitària a la població que té assignada i que s’acosta a les 350.000 persones.

"La situació és realment insostenible, i això que estem al setembre, per la qual cosa ja es pot intuir que aquest hivern serà dur", lamenten des de Satse.

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) assenyala que "si divendres passat ja advertia de la gravetat de la situació, amb 75 pacients a l'espera de llit, aquest dimarts encara és pitjor, amb un centenar instal·lat de manera provisional en fins a nou espais diferents". La central sindical recalca que la situació resulta “inassumible” i posa l'accent principalment en el perjuí que significa per a pacients i en "el sobreesforç i la frustració que genera en els professionals per no poder atendre en les condicions adequades".

En ser consultada per aquestes queixes, des de la Conselleria de Sanitat s'ha apuntat que "en aquests últims dies s'ha donat un pic assistencial en urgències que, unit a l'alta activitat quirúrgica, ha fet que els fluxos per a ingressar siguen més lents". "Per a això, i sempre que s'ha fet en aquests casos, s'han habilitat espais com a preingrés, fins que el llit està disponible. Aquests espais estan atesos en tot moment per professionals sanitaris. Durant el matí han anat ingressant en planta pacients que estaven pendents i a aquestes hores es continuen donant altes".

Respecte a les xinxes, s'indica que "quan arriba avís de presència d'alguna mena d'insecte, s'inicia el protocol per part de medicina preventiva perquè l'empresa especialitzada determine quin tipus d'insecte és i quin tractament cal aplicar". "Es tracta d'una sala d'estar que usen els professionals, no hi ha pacients, i en aquests moments encara no està confirmat que siga aquest tipus d'insecte. Serà l'empresa la que ens ho confirme", afigen des de Sanitat.

També et pot interessar

stats