El sindicat mèdic CESM manté la vaga per a aquest dilluns

La Generalitat ha acordat millores amb la majoria de sindicats presents a la taula sectorial de sanitat, com la jornada laboral de 35 hores

Imatge d'arxiu de l'interior d'un hospital valencià
Imatge d'arxiu de l'interior d'un hospital valencià / À Punt Mèdia

El Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana (CESM-CV), que s'ha desmarcat dels acords assolits aquest divendres durant les negociacions entre la majoria de sindicats presents en la taula sectorial i la conselleria de Sanitat, manté la convocatòria de vaga prevista per a aquest dilluns.

De moment, les mesures pactades amb els sindicats SATSE, CCOO, UGT, CSIF i Intersindical contemplen la millora de l'assistència sanitària a la ciutadania i les condicions laborals dels sanitaris, en concret la jornada laboral de 35 hores setmanals, unes millores “insuficients” per a CESM.

Davant del que consideren una “degradació” de la sanitat pública i el “dèficit de facultatius”, el CESM-CV ha decidit convocar altres dos dies de vaga, els pròxims 3 d’abril i 8 de maig, per a visibilitzar el seu malestar i forçar al departament de Miguel Mínguez a “acceptar les seues reivindicacions”.

La convocatòria del sindicat, al qual estan afiliats al voltant de set mil persones, abasta tots els sectors públics sanitaris dependents de la Generalitat, així com en els consorcis de l'Hospital General Universitari de València i l'Hospital Provincial de Castelló.

Després de la reunió de divendres, el sotssecretari general del CESM, Jesús Gil, va explicar que la reunió era "un parany per a intentar desactivar la vaga" i va criticar que els aspectes que es van negociar "només es poden tractar amb el comité de vaga, que fa quinze dies que no es reuneix, i no en una taula sectorial".

Davant l’anunci d'aquesta vaga, la vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas, ha garantit que el govern valencià continuarà dialogant i "buscant solucions que puguen acontentar a tothom". "És imprescindible que deixem les decisions unilaterals de banda", ha defensat, i ha apel·lat a la "responsabilitat" dels sindicats a l'hora de valorar i consensuar les seues propostes. 

Quins són els serveis mínims?

Els serveis mínims establits per als hospitals seran els dels diumenges a les sales d'hospitalització, serveis centrals urgents, quiròfan d'urgències o porta d'urgències. Mantindran la jornada habitual els serveis de diàlisi, radioteràpia, el programa de trasplantaments, UCI i Unitat de Reanimació, així com el SAMU, els Punts d'Atenció Sanitària (PAS) i els Punts d'Atenció Continuada de Primària (PAC).

En els centres de salut i centres d'especialitats es mantindran els serveis habituals d'un dissabte, és a dir, els "mínims que calga per a atendre les necessitats de la població", segons assenyala la resolució de Sanitat.

Es mantindrà el 50% en els serveis de farmàcia hospitalària, quiròfans programats, oncologia, unitat d'hospitalització a domicili i hospital de dia; el 25% en consultes externes preferents, i el 50% en atenció domiciliària i en els centres de transfusió per a garantir l'assistència sanitària no demorable.

D’altra banda, des del sindicat assenyalen que algunes consultes o intervencions quirúrgiques s'hauran de suspendre a causa de la vaga.

També et pot interessar

stats