Primer cap de setmana amb toc de queda nocturn en 32 municipis

Agents de la policia vigilaran per a evitar que se celebren botellots que puguen facilitar la transmissió del coronavirus

Passeig de la Malva-rosa de València, buit de gent pel toc de queda
Passeig de la Malva-rosa de València, buit de gent pel toc de queda / À Punt NTC

Tornen les imatges de carrers buits a partir de la una de la matinada, en que només s'hi veuen els que tornen a casa després de la faena i alguns despistats. Aquest és el primer cap de setmana amb toc de queda en 32 municipis de la Comunitat Valenciana després que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) avalara aquest dilluns la petició de la Generalitat de limitar la mobilitat nocturna entre la una i les sis de la matinada. Tampoc no es poden superar les 10 persones en les reunions socials tant en l'àmbit públic com en el privat en tot el conjunt del territori. Aquestes mesures estaran vigents fins al 25 de juliol, i també el tancament dels bars i dels restaurants a les 00.30 hores, la reducció d'aforament dels espectacles massius, i el tancament total de l’oci nocturn, llevat que oferisquen el servei de restauració.

L'objectiu d'aquestes restriccions és frenar els botellots que s'han pogut vore per tot el País Valencià durant les últimes setmanes i, per a assegurar-se que la població les compleix, s'han endurit les sancions.

Així, es considera que el consum d'alcohol al carrer de més de quatre persones -en lloc de les deu que s'estipulaven fins ara- és fer botellot i passa de ser una falta lleu a greu, per la qual cosa les multes podran arribar fins als 30.000 euros. També s'amplia a infracció molt greu, amb multes de fins a 60.000 euros, la sanció als organitzadors d'aquests esdeveniments, per la seua major responsabilitat.

Dispositiu de vigilància contra els botellots

En aquest sentit, les forces i cossos de seguretat mantindran al llarg del cap de setmana els seus operatius ja desplegats en dates anteriors per a vigilar que no hi haja botellots ni altres concentracions que puguen facilitar la transmissió del coronavirus.

A més, la Conselleria de Justícia i Interior, de la qual depén la Policia de la Generalitat, ha informat que mantindrà les inspeccions als locals perquè complisquen horaris, aforaments i mesures de seguretat, al marge que, si es veuen aglomeracions, es multarà, sempre mantenint la col·laboració amb la policia local i nacional.

Incidència acumulada disparada

L'efecte de les restriccions que es començaren a aplicar la passada setmana i les que han entrat en vigor aquest dilluns encara no s'ha traduït en l'esperat descens dels indicadors epidemiològics, que continuen pujant dia rere dia.

La Conselleria de Sanitat Universal ha informat aquest divendres de més de 2.000 nous contagis diaris per tercer dia consecutiu i la pressió hospitalària s'ha incrementat en vora un 50% en els últims 7 dies. A més, hi ha més de 21.000 contagis actius.

Pel que fa a la incidència acumulada, les dades del Ministeri de Sanitat la situen en 432,44 casos per cada 100.000 habitants a 14 dies, vora 25 punts més que ahir. Puja també la mitjana espanyola en 36 punts i arriba als 537,34 contagis.

En aquest context, la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha informat aquest divendres en la roda de premsa posterior al ple del Consell que la Generalitat decidirà la setmana que ve si amplia, retalla o modifica les actuals mesures restrictives per a combatre la pandèmia.

La costa, en risc extrem

En l'evolució de la pandèmia durant les pròximes setmanes tindran molt a dir els municipis costaners, que ara mateix estan tots en el nivell de risc extrem excepte Cabanes, Xilxes, la Llosa, Guardamar de la Safor, l'Alfàs del Pi, Finestrat i Elx.

Una situació complicada tenint en compte que acaba de començar la segona quinzena de juliol i ja ha començat l'operació eixida, cosa que farà augmentar la població d'aquestes localitats del litoral i incrementarà notablement el risc de contagi.

De fet, algunes de les poblacions que pitjor situació epidemiològica tenen han recordat que la incidència acumulada per cada 100.000 habitats a 14 dies s'està calculant sobre la població empadronada en la localitat, però sense tindre en compte la població flotant que ha arribat a passar l'estiu. Defenen que, fet el càlcul sobre la població real que hi ha al municipi actualment, la incidència acumulada no seria tan alta.

On sí que s'ha notat l'efecte de les restriccions és en el sector turístic i el de la restauració i l'oci nocturn. Des que es va avançar el tancament de bars i restaurants, i es va anunciar la intenció de tornar al toc de queda, a Benidorm les cancel·lacions a hotels arriben al 15% els últims dies, i en els apartaments turístics la caiguda ha sigut de vora el 10%.

També et pot interessar

stats