La costa valenciana des de Vinaròs fins a Santa Pola, en risc extrem

El Baix Segura presenta les incidències més baixes de Covid-19 de tot el País Valencià. Veus expertes asseguren que la variant Delta encara no ha arribat a aquesta comarca

Platja de Calp, a la Marina Alta
Platja de Calp, a la Marina Alta

El coronavirus s'escampa sense fre per la costa i amb cada nova actualització de dades municipals els registres creixen. Des de Vinaròs fins a Santa Pola, tots els municipis del litoral, excepte Cabanes, Xilxes, la Llosa, Guardamar de la Safor, l'Alfàs del Pi, Finestrat i Elx, estan ja en risc extrem. A Benicàssim, tot i que els contagis han baixat lleugerament, la incidència acumulada continua fregant els 900 casos per cada 100.000 habitants amb dades dels últims catorze dies.

El municipi amb una incidència de coronavirus més alta a la costa valenciana és Calp, amb 964,6 casos per cada 100.000 habitants, quatre vegades més que el que comença a considerar-se com a risc extrem (250). Aquesta xifra triplica la de les poblacions limítrofes d'Altea (310,3) i Benissa (327,8). Les dades d'aquestes tres localitats turístiques de la Marina Alta contrasten amb les de les quatre costaneres del Baix Segura, amb un risc baix a Guardamar del Segura i mitjà a Torrevella, Oriola i el Pilar de la Foradada. Veus expertes asseguren que la variant Delta encara no ha arribat a la comarca més meridional del País Valencià.

A la resta del litoral, però, la situació epidemiològica ha empitjorat i la tendència de contagis és ascendent. Segons les dades publicades aquest divendres per la Conselleria de Sanitat Universal, més de la meitat dels municipis de la Comunitat Valenciana estan en risc extrem o alt a causa del ritme vertiginós d'avanç de la pandèmia. 215 localitats, el 40% del total, estan en una situació de risc extrem per propagació del coronavirus, el nivell màxim de gravetat contemplat en el semàfor del Ministeri de Sanitat. Així, dos de cada cinc municipis han registrat en els darrers catorze dies incidències acumulades (IA) del virus que superen els 250 casos per cada 100.000 habitants. A aquest percentatge cal sumar les 67 poblacions en risc alt (12%). 70 localitats estan en una situació de risc mitjà, 14 se situen en un grau de risc baix i 176 en la "normalitat".

Les dades, però, empitjoren en les 44 ciutats de més de 25.000 habitants, on viu la major part de la població de la Comunitat Valenciana. 34 urbs es troben en una situació de risc extrem i 3 en un nivell alt. Quant a les 7 ciutats restants, totes en les comarques del sud, el risc és mitjà. De fet, en els principals nuclis de població ha augmentat el nombre de casos notificats en les darreres jornades. Destaquen ciutats turístiques com València (785,5) i Gandia (687,3), amb incidències molt per damunt de la mitjana autonòmica (408) i estatal (500,7). Altres municipis com Vinaròs (509,8) i Sagunt (503,2) dupliquen la barrera que delimita el risc extrem per Covid-19. A les comarques del sud, els contagis continuen pujant en ciutats com Xàbia (442,6), Benidorm (318), Alacant (285) o Dénia (284,9).

També et pot interessar

stats