Quin serà el dia més calorós de l'episodi d'altes temperatures?

El territori valencià tardarà uns dies a acomiadar-se de les temperatures elevades que, encara que atípiques per a un mes de juny, no assoliran registres extraordinaris

Dues dones s'aventen en una ombra en una de les primeres jornades càlides que està deixant aquest juny
Dues dones es venten en una ombra en una de les primeres jornades càlides que està deixant aquest juny / Jose Manuel Pedrosa (Efe)

Els valencians encara tardarem uns dies a perdre de vista les caloroses jornades a què no ens té acostumat el mes de juny. De fet, el mercuri no tocarà sostre fins ací un parell de jornades. Encara que les previsions no fan pensar en cap nou rècord de temperatura durant els pròxims dies en què ens afectarà la massa d’aire càlid, alguns punts del territori no es lliuraran ni de les nits tropicals, amb temperatures per damunt dels 20 graus, ni de jornades caloroses de ple estiu.

Pel que fa a les temperatures, aniran escalant al llarg de la setmana i no descendiran fins diumenge, només a les comarques del nord, i ja dilluns de manera generalitzada al conjunt del territori.

Les previsions apunten una pujada de les màximes dimecres. Des d’aleshores i fins a final de setmana el termòmetre no ens donarà cap treva, és més, dijous les màximes es mantindran igual que dimecres i divendres, fins i tot, repuntaran. De fet, la Conselleria de Sanitat Universal ha activat l’alerta per calor en pràcticament totes les comarques valencianes per a dimarts i dimecres.

La Comunitat Valenciana entrarà al cap de setmana amb temperatures que podran superar els 40 graus en alguns punts, encara que dissabte es mantindran igualment elevades. Tot i que es tracta de temperatures atípiques per a mitjan juny, quan solem tindre temperatures més suaus, no deixaran registres de rècord.

Diumenge la calor començarà a donar una treva, però no a tot el territori. Només les comarques del nord percebran el descens tèrmic, a la resta de la Comunitat Valenciana caldrà esperar fins dilluns per a notar que ja no fa tanta calor. Ara bé, després de tants dies de temperatures inusuals per al juny, dilluns tot apunta que les màximes estarien fins i tot, una mica per davall de la mitjana per a aquestes dates.

Mentre l'esperat descens arriba, i després de dies calorosos, arribaran les nits caloroses. Sanitat també ha activat l’alerta per calor de nit, encara que només en huit municipis, per a la matinada de dimarts i la de dimecres.

Amb l’augment de temperatures que s’espera per a dimecres, pujaran les mínimes, de manera que molt possiblement la temperatura mínima de demà i dijous serà probablement superior als 20 graus, és a dir, una nit tropical en bona part del territori, i inclús tòrrida en alguns punts més elevats.

Per què les zones usualment més fresques seran les més càlides ara?

Tradicionalment, les nits d’estiu més fresques, aquelles en què no deixem molt lluny el llençol, es registren en zones altes i muntanyoses del territori. La massa d’aire càlid que travessarà aquests dies el territori s’encarregarà d’invertir aquesta situació.

Puntualment, en zones elevades no es descarta alguna nit tòrrida a partir de dimecres a la nit, és a dir, unes hores nocturnes en què les temperatures no baixaran del llindar dels 25 graus. No es tractarà d’una situació generalitzada, es limitarà únicament als municipis més exposats i més alts.

La culpable d’aquesta situació serà, una vegada més, la massa d’aire càlid, que se situarà a aquesta altura. Per tant, als pobles que es troben a les planes interiors i prelitorals, on aquest aire encara no s'ha assentat, es podrà dormir millor, encara que tindran nits més caloroses de les que solem tindre al començament de l’estiu.

En previsió que puguen registrar-se nits tropicals, la Conselleria de Sanitat Universal ha activat l’alerta per calor en Agost, Monfort, Busot, Aigües, Tibi, Xixona, Novelda i Petrer.

Tronades, en acció

A les jornades assolellades que es preveuen fins al final de setmana, en alguns municipis de l’interior nord de Castelló no es descarta que entre en acció un altre fenomen la vesprada de dimarts: el de les tempestes seques, que poden, a més, arribar acompanyades d'un segon convidat, l’esclafit càlid.

Encara que semble paradoxal comptar amb una tronada sense una gota de precipitació i amb aparat elèctric, no es descarta per a l’interior de Castelló. La culpable, una vegada més, una capa d’aire sec i càlid instal·lada entre els 1.000 i 2.000 metres, que s'encarregarà d'evaporar la poca pluja que puga precipitar dels núvols.

En alguns punts, i de manera esporàdica, davant aquesta situació no es descarta el que es coneix com a esclafit tèrmic. Un fenomen, que ja es va registrar aquest dilluns a la Serratella, i que implica un canvi radical de les condicions atmosfèriques en només uns minuts.

Vent fort, ascens brusc de les temperatures i baixada significativa de la humitat. De fet, en aquest municipi de la Plana Alta la temperatura va passar de 23 a 31 graus en pocs minuts i es van registrar ràfegues de vent superior als 72 quilòmetres per hora, segons va registrar l'observatori de l'Associació Valenciana de Meteorologia.

Els esclafits tèrmics, encara que són molt cridaners pels contrastos que produeixen, solen registrar-se en llocs puntuals i són de curta durada. En el cas d’aquest dimarts, es podran donar puntualment a l'interior nord de Castelló.

També et pot interessar

stats