Temperatures de juliol en ple mes de juny

Les temperatures seran altes aquest cap de setmana a la Comunitat Valenciana: es preveu que siga la primera quinzena de juny més càlida des que hi ha registres

Beure suficient aigua és fonamental durant els dies més calorosos
Beure prou aigua és fonamental durant els dies més calorosos

L'estiu ha arribat abans d'hora, ja que aquesta setmana les temperatures han sigut inusualment altes per a tractar-se dels primers dies de juny. Més de 35 °C han arribat a marcar els termòmetres de la Costera, la Canal de Navarrés, la Ribera Alta, la Vall d'Albaida i el Baix Segura, i Xàtiva, fins i tot, ha assolit els 38,8 °C, el valor més alt d'Europa.

Amb açò, aquest cap de setmana es presenta molt càlid, tal com apunta l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). Les temperatures continuaran sent de ple estiu, amb l'únic alleujament de les brises, que refrescaran un poc l'ambient. No obstant això, diumenge arribarà la calor intensa a les zones d'interior, les quals continuaran dilluns i dimarts de manera generalitzada.

La responsable d'aquesta pujada és una injecció d'aire càlid procedent del nord d'Àfrica, la qual arriba aquest dissabte i augmentarà les temperatures entre 5°C i 12 °C per damunt de les habituals del principi de juny. A causa d'aquest fenomen, moltes províncies espanyoles es troben en avís per onada de calor, amb valors superiors als 36 °C a la meitat nord i dels 38 °C i 40 °C en punts d'Andalusia, Extremadura i Castella-la Manxa.

No és el cas de la Comunitat Valenciana, que queda fora de la zona afectada per les temperatures més altes. Es quedarà sobre els 32 °C i 39 °C com a mínim fins dilluns, gràcies a la influència de la massa d'aire més humida i temperada del Mediterrani.

Aquesta primera quinzena de juny del 2022 es tracta, segons l'Aemet, de l'inici de juny més calorós juntament amb el del 2012, però s'espera que a mesura que avancen els dies i la pujada de temperatures, es convertisca en el més càlid des que hi ha registres.

Des de l'any 1959, la temperatura anual mitjana de la Comunitat Valenciana ha pujat +1.16°, però precisament a l'estiu aquesta és més intensa, amb +1.45°. Per aquesta raó es produeixen onades de calor més fortes, freqüents i fora de temporada, sobretot a la primavera.

Altres mesos de juny més calorosos del normal es van donar, a banda del 2012, el 2003 i el 2019.

Davant la calor d'aquests dies és recomanable limitar les activitats a l'aire lliure, almenys en les hores en què les temperatures són més altes. A més, cal protegir-se del sol, hidratar-se i ser extremadament prudents en cas de risc d'incendi.

També et pot interessar

stats