Extraordinari episodi de calor

Estem davant de la primera onada de calor de l'estiu, tot i que nosaltres de moment quedem al marge

Dues dones es protegeixen de la calor a València
Dues dones es protegeixen de la calor a València / Ana Escobar (Efe)
09 de juny 2022 - 18:47

Torna a ser notícia la calor, sí, però aquesta vegada de veres. Fa un mes que hi ha estabilitat anticiclònica i pràcticament no s'ha pogut renovar la massa d'aire que hi ha sobre la península i dia a dia s'ha anat calfant. Això ha provocat que l'anterior mes de maig haja sigut qualificat d'extremadament càlid al nostre territori, amb una anomalia positiva de fins a 2,2 graus, segons l'AEMET.

Justament aquests dies la península continua amb la mateixa situació meteorològica. Tornen a tindre damunt un anticicló, ben ferm, i dia rere dia s'escalfa la massa d'aire que hi ha sobre la massa continental. Això deixa temperatures més elevades, però no excepcionals, com les que s'esperen a partir del cap de setmana. Llavors, què ocorre? Què marca la diferència?

La culpable és una injecció d'aire càlid procedent del nord d'Àfrica a partir de dissabte. Això deixarà temperatures entre 5 i 12 graus per damunt de les que haurien de donar-se ara a principis de juny. A partir del dia 11 hi haurà moltes províncies espanyoles en avís per temperatures elevades, amb valors superiors als 36 a la meitat nord i dels 38 i 40 en punts d'Andalusia, Extremadura i Castella-la Manxa.

Nosaltres, de moment, quedem al marge

El terç est peninsular de moment queda sota la influència de la massa d'aire més humida i temperada del mediterrani. Això ens salva de la calor extrema que es viurà durant les pròximes 5 jornades al centre d'Espanya.

Tot i que de moment quedem al marge en un principi, tot apunta que pujaran les temperatures dia rere dia i tindrem un cap de setmana d'estiu, amb màximes per damunt dels 35 graus a l'interior i jornades seguides sense baixar dels 20 graus en punts del litoral.

I atenció, pareix que a partir de dimarts se'ns podria tirar tota la massa d'aire càlid sobre nosaltres, amb una mica de vent de ponent, i podria ser quan nosaltres podríem registrar valors per damunt dels 40 graus, tot i que açò encara queda un poc en l'aire. Manteniu-vos informats en les xarxes i en el web de les pròximes actualitzacions.

També et pot interessar

stats