Consells, riscos i símptomes alarmants durant les altes temperatures

La Conselleria de Sanitat activa un protocol informatiu sobre riscos potencials per les temperatures que es preveuen aquest cap de setmana.  

Jove tracta de combatre la calor amb aigua
Jove tracta de combatre la calor amb aigua / EFE

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha activat el protocol informatiu per a advertir la població sobre riscos potencials durant les elevades temperatures que es preveuen aquest cap de setmana. 

Segons explica la Conselleria, les indicacions estan dirigides especialment als col·lectius més vulnerables: persones majors, amb malalties cròniques, els que treballen exposats a altes temperatures, dones embarassades, menors d'edat, així com col·lectius fràgils des del punt de vista socioeconòmic.

Recomanacions

 • Evitar eixir al carrer o fer exercici físic intens en les hores més caloroses del dia (entre les 12 i les 16 hores), protegir-se amb crema solar, buscar llocs frescos i a l'ombra, utilitzar roba lleugera i de colors clars i protegir-se el cap amb una gorra o barret.
 • A casa s'aconsella tancar les persianes i abaixar els tendals en les façanes exposades al sol, a més de situar-se en les zones més fresques.
 • Quan es pare o estacione el cotxe en la via pública, mai s’ha de deixar ni persones ni mascotes perquè a l'interior s'arriba a temperatures molt elevades.
 • Beure aigua amb freqüència, encara que no es tinga set; evitar el consum d'alcohol i les begudes amb molta cafeïna; i substituir els menjars copiosos i calents per plats freds, fruites i verdures fresques.

Principals riscos per a la salut

 • En les temperatures extremes cal parar atenció i tractar de previndre, cremades solars, rampes musculars, l'esgotament per calor i el colp de calor.
 • Per a evitar cremades, es recomana usar cremes de protecció solar elevada i passar poc temps al sol.
 • En les rampes musculars per activitat física excessiva o elevada sudoració, cal suspendre l'activitat i descansar en un lloc fresc. No s'ha de participar en cap activitat física intensa de llarga duració i cal beure sucs diluïts en aigua o begudes per a esportistes. Si les rampes duren més d'una hora, cal acudir al centre de salut.

Símptomes alarmants

 • Els principals símptomes de l'esgotament per calor són mal de cap, cansament, feblesa, marejos, nàusees o desmai. Per a contrarestar-ho, cal descansar en un lloc fresc, beure sucs diluïts en aigua o begudes per a esportistes i acudir al centre de salut si els símptomes duren més d'una hora.
 • El colp de calor pot ser greu perquè el cos és incapaç de regular la seua temperatura, que es va incrementant ràpidament i pot aconseguir els 40,6 °C.
 • Els símptomes principals són: calor, sequedat i pell enrogida, pols ràpid, dolor intens de cap, confusió i pèrdua de consciència.
 • En vista a aquesta situació, s'ha de telefonar a urgències i, mentre s'espera, refredar el cos, romandre en una habitació fosca, posar draps d'aigua freda sobre la persona o donar-li un bany o dutxa freda.

També et pot interessar

stats