Els colps de calor: principals símptomes i com poder evitar-los

Vora 1.200 persones han mort de calor en els últims cinc anys. Això fa fonamental identificar els símptomes abans que siga tard

És molt important identificar els símptomes per evitar sofrir un colp de calor / À Punt NTC

Quins són els principals símptomes?

Els primers senyals d’un colp de calor són sudoració, pell pàl·lida, esgotament generalitzat, debilitat i mal de cap, que poden evolucionar a mareig, vòmits o desmai. Segons explica a À Punt NTC Imma Cervera, metgessa d’atenció primària i presidenta de SEMERGEN CV, el primer que es perd de l’organisme són sals minerals i aigua, fet que pot provocar conseqüències pitjors, com palpitacions, taquicàrdia, pics de febra, pèrdua de coneixement i fins i tot convulsions. 

Tan perillosa és la calor per a la salut?

Segons l'informe MoMo de l'Institut Carlos III, vora 1.200 persones han mort per causes atribuïbles a la calor entre l’any 2015 i el 2021 al nostre territori.

Quines són les activitats que comporten més risc?

Segons aquest informe, hi ha treballs en sectors com el de la construcció, o el forn, així com repartidors o el personal de la neteja, que són alguns dels més afectats per aquest augment de les temperatures, ja que obliguen a estar exposats al sol durant més hores. 

Quines persones pateixen més risc?

El 90% de les morts per la calor es donen en persones majors de 74 anys. “Són molt més fràgils, ja que el sistema cardiovascular es veu molt més afectat per un colp de calor”, ha explicat Cervera. Segons el mateix estudi, les dones corren més perill que els homes, “perquè solen ser el col·lectiu amb major hipotensió”, ha matisat Cervera. 

A més, l’anàlisi reflecteix que generalment hi ha més perill de sofrir un colp de calor a la ciutat que al camp, a causa de l’efecte hivernacle de l’asfalt. La novetat que l’informe reflecteix enguany és que, a causa de la pobresa energètica, no poder accedir a l’aire condicionat multiplica per quatre el perill per a la salut. 

Com es pot previndre un cop de calor?

Imma Cervera ha recomanat abaixar les persianes per mantindre la casa tancada durant les hores centrals del dia, quan més calor fa, i tornar-les a apujar quan davalle el sol, “per a ventilar i afavorir que baixe la temperatura”. 

A més, es recomana cobrir-se el cap amb una gorra, beure aigua de manera constant, buscar l’ombra i fer pauses en treballs i activitats a l’aire lliure, i utilitzar crema solar, quan no es puga evitar exposar-se al sol.

També cal evitar consumir substàncies com l'alcohol i la cafeïna, i no deixar ningú al vehicle parat sense les finestres abaixades. Sobretot, cal parar atenció a les persones més vulnerables.

També et pot interessar

stats