Sanitat ajorna operacions i allibera llits per a absorbir l'allau d'hospitalitzats per virus respiratoris

L'elevada incidència de les infeccions agudes desbarata les urgències: al General de València l'espera és de fins a quatre dies

Façana de l'Hospital de la Marina Baixa, aquest dimarts
Façana de l'Hospital de la Marina Baixa dimarts / À Punt NTC

Els hospitals valencians no escapen de l'allau d'ingressos derivats de la incidència elevada dels virus respiratoris, que enguany s'han avançat a l'hivern. La tònica és la mateixa a tot l'Estat i darrere de l'explosió de casos es troba sobretot l'anomenat virus sincític (VRS), un patogen causant de bronquiolitis i que afecta la població més menuda —especialment els nadons—. Tot i això, també s'està veient en adults i el fet que és més primerenc que mai ha agreujat considerablement la situació en els hospitals, on s'han incrementat exponencialment les urgències agudes respiratòries abans del que es preveia, segons ha apuntat aquest dimarts el conseller de Sanitat, Miguel Mínguez.  

L'últim informe de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica (Renave) —setmana del 7 al 13 de novembre— situa la taxa espanyola de VRS en atenció primària en 76 casos per cada 100.000 habitants, però la incidència es multiplica per més de deu en la franja de 0 a 4 anys (946). El ritme d'hospitalitzacions ha anat creixent en les últimes setmanes i les Urgències freguen la saturació, també en els centres sanitaris valencians. 

La situació ha obligat a la Conselleria de Sanitat a intervindre-hi i impulsar plans de contingència per a reajustar la xifra d'intervencions quirúrgiques que necessiten llits d'hospital. L'objectiu: generar més espai que puga absorbir el pic de pacients d'infeccions respiratòries agudes que requereixen ingrés urgent i que no deixen de multiplicar-se aquests dies. Ramón, un veí de València que tenia torn per a operar-se a l'Hospital General després d'un any d'espera, ha sigut una de les víctimes d'aquesta reprogramació. A les portes del quiròfan i amb la via ja posada, l'han informat que se suspenia el procediment: "M'han tirat arrere perquè, segons m'han dit, no queden llits en l'UCI", ha explicat a À Punt NTC

El repunt dels virus respiratoris ha aconseguit enguany posar contra les cordes els serveis d'Urgència i eternitzen les esperes per a ingressar en planta. Els sindicats denuncien que en alguns casos han de passar fins a quatre dies, per exemple en el mateix Hospital General de València. En aquest centre, la situació és especialment complicada: hi ha fins a una setantena de persones esperant un llit. "La situació és tensa", reconeix Juan Solaz, representant sindical d'UGT. Des d'aquesta entitat apunten que s'estan vivint esperes de més de 50 hores per a pujar a planta i declaren que el cap de setmana ha sigut especialment complicat en les urgències pediàtriques de La Fe, on calia esperar més de cinc hores per a rebre atenció. 

Els sindicats assenyalen que una de les causes de la saturació es deu a la precarietat de l'atenció primària, ja que les llargues cues provoquen que la ciutadania opte per acudir directament a Urgències: "Si hi haguera bona atenció primària, molta gent que ha d'esperar cinc, set o deu dies per al metge de capçalera o el pediatra, no aniria a les portes dels hospitals", afirma Manel Canela, de la Federació de Sanitat de CCOO.

Però la pressió s'estén a tots els hospitals valencians, amb major o menor intensitat. Al de La Ribera hi ha 30 pacients en cua per a entrar en urgències, mentre que a la Marina només dilluns atengueren més de 230 urgències i dèsset persones esperen que se'ls assigne habitació, segons les dades facilitades pels sindicats. Les urgències pediàtriques al d'Alacant s'han multiplicat i hi ha més xiquets del que és habitual, mentre que al General d'Elx l'ocupació en pediatria és del 80% i dilluns les Urgències estaven totalment plenes.

El conseller de Sanitat reconeix el problema, que atribueix a l'impacte avançat dels virus respiratoris: segons ha dit Mínguez, habitualment els esperen per a finals de novembre o ja desembre, però enguany han arribat abans. Tot i això, Mínguez s'ha mostrat convençut que la situació podrà reconduir-se i el col·lapse disminuirà progressivament perquè "el sistema sanitari és molt flexible, com un acordió". "Estem preparats per a afrontar els pics d'oferta i demanda que s'hi produeixen", ha assegurat, per a asseverar després que no hi ha motiu de preocupació.

La recepta de Sanitat per a evitar el col·lapse dels serveis d'Urgències davant el repunt que s'espera els pròxims dies implica ajornar operacions no urgents, avançar les altes quan siga possible i apostar, si s'escau, per la cirurgia ambulatòria.

Vora 90 menors ingressats per bronquiolitis

La subdirectora d'Epidemiologia de la Conselleria de Sanitat, Herme Vanaclocha, ha reconegut que els casos de bronquiolitis associats al virus sincític han crescut a la Comunitat Valenciana respecte a abans de la pandèmia, sobretot en l'última setmana pel canvi d'oratge, però estan "dins de l'onada epidèmica clàssica" i no suposen cap col·lapse als hospitals, on actualment hi ha 94 menors ingressats per aquesta causa. L'experta ha estimat la incidència actual d'aquest virus a la Comunitat Valenciana en uns 84,7 casos per cada 100.000 menors de 0 a 4 anys.

També et pot interessar

stats