Preocupació als centres sanitaris pel repunt de les malalties respiratòries pediàtriques
Especialistes alerten sobre virus sincític, que pot generar complicacions greus a les criatures més menudes
L'arribada de la tardor ha fet que les infeccions respiratòries, augmenten significativament, i això complica la pròxima temporada de fred. Els hospitals i centres de salut ja han començat a notar l'onada de casos i alerten que els serveis mèdics no estan preparats per a assumir el pic d'incidència previst a l'hivern, el primer sense l'obligatorietat de dur mascareta, decretada preventivament davant la covid-19.
Preocupa sobretot la incidència del virus sincític, que afecta els més menuts i especialment els nadons i arriba xafant fort a les consultes pediàtriques. La mascareta i l’aïllament els ha protegit en els últims dos anys, però ara sembla que els seus organismes no estan tan preparats per a afrontar-lo. Alguns testimonis de famílies recopilats per À Punt assenyalen que abans de la pandèmia una exposició "progressiva" a aquestes infeccions ajudava a enfortir a poc a poc el sistema immunitari, però les mesures sanitàries del coronavirus han deixat més vulnerables encara les criatures.
El virus sincític té trampa, perquè es pot confondre fàcilment amb un constipat o amb la covid mateixa en tindre símptomes semblants, com ara febre, mucositat o tos, avisa la metgessa del centre de salut de Rafalafena, Marta Frau. Per això, els especialistes recalquen als progenitors la importància de prestar atenció a manifestacions en altres parts del cos, per exemple les costelles: "Hem d'estar més pendents que no hi haja dificultat per a respirar, sobretot en els més xicotets", indica la facultativa.
Enguany ja hi ha casos des de l'estiu perquè el virus s'està desestacionalitzant, i és el responsable del 80% d'episodis de bronquiolitis en els nadons. Aquesta afecció "provoca que la part interna del bronquíol s'inflame i aleshores l'espai perquè entre i isca l'aire és molt menor", explica Javier Miranda, cap de pediatria de l'Hospital Vithas Castelló-València. L'expert demana molta atenció perquè en alguns pacients la bronquiolitis pot produir, si els mocs baixen cap al pit, una insuficiència respiratòria.
La majoria dels més de 25.000 casos anuals que arriben a les urgències espanyoles són lleus, però no s'ha d'abaixar la guàrdia. Els especialistes recorden que les infeccions respiratòries agudes són la principal causa de mortalitat infantil. Per això, aconsellen les mares i els pares tindre molta precaució amb les criatures, especialment si acaben de nàixer: rentar-se de mans, mascareta en cas de tindre símptomes sospitosos i evitar que estiguen a prop de persones acatarrades.