Els virus respiratoris en xiquets creixen més d'un 25% l'últim any, sense comptar la covid

Professionals sanitaris del grup Ribera Salut detecten un "augment considerable" en les consultes per quadres virals que no es van veure la tardor passada

Una pediatra examina una menuda, imatge d'arxiu
Una pediatra examina una menuda, imatge d'arxiu / Shutterstock

Els virus respiratoris han augmentat més d'un 25% en la xicalla, sense comptar els positius per covid, en comparació amb els casos detectats en la tardor-hivern de 2020-2021, ara fa un any. Així ho assegura el doctor Pepe Mut, cap de Pediatria de l'Hospital de Dénia, que explica que s'ha detectat un "augment considerable en les consultes de pediatria per quadres virals que no es van veure la tardor passada".

Amb aquest expert coincideixen especialistes dels diferents centres del grup Ribera Salut, segons ha informat l'empresa en un comunicat. Per a Gonzalo Ros, cap de Pediatria de l'Hospital Universitari del Vinalopó, s'ha tornat a les xifres "habituals de 2018-2019" en casos diagnosticats, "amb una o dues hospitalitzacions per bronquiolitis per setmana des de fa uns dos mesos".

"La febre és el motiu de consulta més usual", afig el metge Roberto Díaz des d'altre dels centres que la companyia té a Lugo. L'expert detalla que l'origen d'aquests símptomes sol ser un procés viral i que a la febra se sumen d'altres "que poden fer sospitar els pares d'una infecció respiratòria de les vies altes, com ara tos, esternuts, dolor per a engolir (odinofàgia) o dolor d'oïda (otàlgia), acompanyats a vegades de congestió nasal".

El cap de Pediatria de Ribera Hospital de Molina, el doctor Pío Dólera, explica que el perfil de pacients pediàtrics més freqüent són els lactants de tres a díhuit mesos per casos de bronquiolitis i els preescolars i escolars amb "simptomatologia catarral de les vies altes i processos bronquials, sobretot en casos amb antecedents asmàtics, definits més com a asma intrínseca, o bé en menors amb quadres d'hiperreactivitat bronquial".

Els tres experts coincideixen que també està acudint a consulta "un percentatge elevat de quadres de gastroenteritis agudes, amb un patró bastant definit de febra a 48-72 hores, i que generalment va associada a vòmits i deposicions diarreiques d'evolució mitjana de quatre a sis dies", segons declara el doctor Dólera. Aquesta tardor-hivern la prevalença respecte al virus intestinal "ha anat en augment" respecte a aquestes estacions en altres anys "cursant amb vòmits, diarrea i dolor abdominal", ha afegit Díaz. 

Els professionals sanitaris expliquen que els símptomes que han de guiar els progenitors per a acudir de manera urgent a un especialista o a les urgències hospitalàries són, en general, un quadre febril persistent de més de dos o tres dies, sense causa aparent, malestar general quan se'n va la febra i dificultat respiratòria o impossibilitat d'alimentar-se.

També et pot interessar

stats