Radiografia del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere: el 30% de les mesures, incompletes

El Ministeri d'Igualtat informa que ja s'han complit 190 mesures (el 65,5%), 85 estan en procés i 9 continuen pendents, mentre que altres sis no s'han avaluat

La ministra d'Igualtat en funcions, Irene Montero, lliura l'informe d'avaluació del Pacte a la presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol
La ministra d'Igualtat en funcions, Irene Montero, lliura l'informe d'avaluació del Pacte a la presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol / Juan Carlos Hidalgo (EFE)

El Pacte donava cinc anys per a complir 290 mesures encaminades a millorar la resposta de l'Estat contra les violències masclistes. El termini ha conclós i el 65,5% de les mesures ja s'han posat en marxa, el 29,3% està en camí, el 3,2% s'ha incomplit i el 2% encara no s'ha avaluat.

La delegació del govern contra la violència de gènere ha fet pública aquest dijous la primera avaluació de compliment del Pacte, que es va aprovar amb una vigència de cinc anys (2017-2022) i va renovar el compromís polític en les Corts el 2021.

El Ministeri d'Igualtat ha informat que 190 mesures ja s'han complit (65,5%), 85 estan en procés (han intentat posar-les en pràctica, però no ha sigut possible), 9 continuen pendents i altres 6 no s'han avaluat perquè no són competència de l'administració general de l'Estat.

Fonts d'Igualtat destaquen que l'anterior legislatura va ser "prolífica en l'avanç del compliment del Pacte" i que estan "contentes amb el percentatge tan alt de mesures que s'han complit", perquè en 2019 n'hi havia 75 complides i 51 pendents, i ara són 190 i 9 respectivament. "Hi ha més inversió, més mesures i més dones ateses".

Entre les mesures posades en marxa trobem l'ampliació del concepte de "violència contra les dones", la llei de garantia integral de la llibertat sexual, la suspensió de les visites de pares maltractadors i la interrupció de les visites a presó de xiquets i xiquetes a pares condemnats per violència de gènere.

Mesures pendents

Enfront de les 190 mesures aconseguides, en nou no s'ha fet cap pas per a la seua consecució: huit són competència del Ministeri de Justícia i la novena, de Sanitat i les comunitats autònomes.

Són relatives a qüestions penals i processals: suprimir els atenuants de confessió i de reparació del mal en els delictes de violència de gènere, establir criteris de referència del risc per a impedir que disminuïsquen les ordres de protecció o eliminar l'exigència de fiança en la personació d'associacions d'àmbit estatal en els procediments de violència masclista.

També volen establir per llei l'inici immediat de l'execució de penes (prohibició d'allunyament i comunicació) en el moment en què es dicte una sentència ferma, obligar a informar les forces i cossos de seguretat de l'Estat de les denúncies davant el jutjat i dels informes de lesions amb l'objectiu que s'incloguen en Viogén o imposar prohibició d'allunyament en cas de trencament.

Impedir que el pare maltractador puga accedir a les gravacions dels testimoniatges dels menors i incorporar temes específics sobre gènere i violència masclista en els temaris d'oposicions al Sistema Nacional de Salut són les últimes mesures en les quals no s'ha registrat cap avanç.

En procés

Sis anys després de l'aprovació del Pacte, hi ha 85 mesures que han iniciat el seu recorregut, però no l'han culminat. Destaquen entre elles la llei integral contra el tràfic, un pla estratègic d'intervenció amb víctimes que retiren la denúncia, incrementar l'atenció a víctimes de zones rurals, elaborar protocols específics per a les dones més vulnerables o treballar en l'assistència psicològica a agressors des del moment de la denúncia per a reduir el nivell d'estrés i agressivitat i reduir danys a la víctima.

El Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere ha sigut el full de ruta de la lluita contra les violències masclistes a Espanya. Inclou mesures per a la ruptura del silenci, la millora de l'assistència i protecció de les dones i víctimes, el perfeccionament de la resposta institucional, la formació, la prevenció, la dotació pressupostària o el seguiment estadístic del fenomen.

La renovació del seu dictamen per a incorporar mesures relatives a la violència digital, vicària o econòmica ha d'escometre's en esta legislatura. Aquest dijous, la ministra d'Igualtat en funcions, Irene Montero, lliura l'informe d'avaluació del Pacte a la presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol. La Cambra Baixa serà l'encarregada d'escometre l'actualització del dictamen per a reeditar aquest full de ruta.

També et pot interessar

stats