La Comunitat Valenciana rebrà 11,1 milions per a activar el Pacte d'estat contra la violència masclista

Oltra celebra la posada en marxa i reclama que es contemple el criteri poblacional i el nombre de denúncies en el repartiment dels fons.

La Comissió Tècnica Sectorial d'Igualtat s'ha reunit a Madrid
La Comissió Tècnica Sectorial d'Igualtat s'ha reunit a Madrid

La posada en marxa del Pacte d'estat contra la violència de gènere serà, per fi, una realitat a la Comunitat Valenciana quan arriben els 11,1 milions d'euros del govern central. Així ho ha anunciat la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, en finalitzar la reunió de la Comissió Tècnica Sectorial d'Igualtat que ha tingut lloc a Madrid, convocada per la Secretaria d'Estat d'Igualtat i presidida per la vicepresidenta del govern espanyol i ministra d'Igualtat, Carmen Calvo.

En total, l'executiu de Pedro Sánchez repartirà 120 milions d'euros entre totes les comunitats autònomes per al desenvolupament del pacte estatal contra la violència masclista, que estava paralitzat per falta de fons des que es va aprovar fa 11 mesos, al setembre del 2017. Dels 11,1 milions que rebrà la Comunitat Valenciana, quasi 9 corresponen a la Generalitat, i 2,2 es distribuiran entre les entitats locals del territori valencià.

En la reunió s'han acordat també els criteris de repartiment dels fons del pacte d'estat, per al qual la vicepresidenta del Consell ha reclamat que es tinga en compte el criteri poblacional, el nombre de denúncies i d'atencions realitzades a dones víctimes de la violència de gènere en l'àmbit policial, judicial i en el de l'atenció psicosocial. També ha sol·licitat al Govern d'Espanya que permeta que l'execució del pressupost del pacte d'estat es puga dur a terme amb caràcter plurianual. 

Només acabar, Oltra ha celebrat la posada en marxa del pacte d'estat i que aquesta eina "deixe de ser una declaració d'intencions", després d'una paràlisi de quasi un any. La quantitat que aportarà el govern central se suma als 12,8 milions que la Generalitat ha disposat en el marc del Pacte valencià contra la violència masclista i de gènere promogut per la vicepresidenta del Consell i subscrit per diferents administracions públiques i agents polítics socials, econòmics, cívics i culturals a l'abril del 2017. L'acord, pioner a tot Espanya, suposa, per a Oltra, "l'eradicació del masclisme, que és la causa de la violència de gènere".

Aquesta injecció pressupostària, que s'afig als fons que la Generalitat ja destina a aquesta qüestió, permetrà continuar treballant per a "reforçar les polítiques d'igualtat que des de fa tres anys s'estan posant en marxa des del Consell del Botànic", ha assenyalat la vicepresidenta Oltra. 

Protecció de les víctimes

Entre algunes mesures, ha destacat el reforçament de la xarxa de protecció de les víctimes de violència de gènere o la supressió del requisit d'estar al dia amb la Seguretat Social o amb Hisenda perquè les dones víctimes de violència de gènere puguen percebre'n les ajudes. 

També s'ha referit a l'equiparació que s'ha fet entre les ajudes que reben els familiars de les víctimes del terrorisme i les que rep la família de les dones assassinades per les seues parelles o exparelles. Ha nomenat també les campanyes institucionals, impulsades pel Consell, que assenyalen i posen el focus en els agressors i que pretenen prevenir el masclisme, des de joves i des dels centres educatius,  construint relacions igualitàries entre xiquets i xiquetes des de la infància.

També et pot interessar

stats