La reforma educativa i la llei de llibertat sexual arriben al Consell de Ministres

Es preveu crear centres de crisi 24 hores per atendre víctimes de violència sexual.

La reforma educativa i la llei de llibertat sexual arriben al Consell de Ministres
La reforma educativa i la llei de llibertat sexual arriben al Consell de Ministres

El Consell de Ministres preveu aprovar aquest dimarts l'avantprojecte de la llei integral per la protecció de la llibertat sexual i contra les violències sexuals, que contempla crear centres de crisi 24 hores per a atendre les víctimes d'aquesta mena de violència.

La finalitat d'aquesta llei, segons va explicar la ministra d'Igualtat, Irene Montero, "és previndre, detectar, sancionar i erradicar les violències sexuals, així com protegir i reparar les víctimes d'aquestes violències en l'àmbit públic i privat". A més, també es pretén prestar assistència a les víctimes amb la implantació d'una xarxa de serveis d'informació i assistència integral especialitzada sobre la base d'estàndards de disponibilitat, accessibilitat i qualitat.

"Entenem que, malgrat que no totes les agressions es poden considerar igualment greus, la divisió entre agressió i abús llevava l’atenció sobre el tema principal, que és el consentiment", ha assenyalat en Les notícies del matí Maria Ángeles Jaime, presidenta de Dones Juristes Themis. La proposta d'Igualtat en el marc d'aquesta llei també estableix crear un sistema de recollida de dades basades en estudis de prevalença i dades procedents dels recursos d'atenció a les dones.

Una vegada feta la primera ratificació, el govern espanyol remetrà el text als òrgans consultius per a l'avaluació. "Pensem que hi havia altres aspectes importants a abordar, per exemple, eliminar la investigació sobre les reaccions a l’agressió de la víctima o els seus antecedents, o fer més fortes les penes per assetjament sexual", ha afirmat Maria Ángeles Jaime. Un altre punt que considera fonamental tractar és el de la prostitució. "Mentre hi haja prostitució no hi haurà igualtat", ha declarat l'especialista.

Després el Consell de Ministres haurà de tornar a aprovar-lo com a projecte de llei i el remetran al Congrés per a la tramitació parlamentària.

Aprovació de la reforma educativa

El Consell de Ministres també té previst aprovar el projecte de Llei orgànica de modificació de la llei orgànica d'educació (Lomloe), que derogarà la Llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomqe) de 2013. Estava previst tramitar aquesta llei al febrer de 2019, però l'avançament electoral la va truncar.

Entre les principals mesures de la Lomloe hi ha la d'eliminar els dos articles de la Lomqe que convertien l'assignatura de Religió en una "matèria específica" dels dos cursos de batxillerat, i suprimeix l'article que permetia que la Religió computara per a la nota mitjana de l'alumne.

També incorpora l'assignatura Educació en Valors Cívics i Ètics en 5é o 6é de primària, així com en 1r, 2n o 3r de l'educació secundària obligatòria (ESO), i es preveu la possibilitat que les comunitats autònomes decidisquen l'ús del castellà i altres llengües cooficials com a "llengua vehicular".

La coneguda com a llei Celaá recull a més la possibilitat de donar el títol de batxillerat amb una assignatura suspesa. En alguna ocasió, Celaá ha dit que considera la mesura "un gran favor" als alumnes, que s'inspira en l'aprovació per "compensació" que ja existeix en la universitat.

També et pot interessar

stats