Les reserves hídriques atenuen l'impacte de la sequera al nostre territori

Els experts adverteixen que si no plou caldrà fer restriccions en l’ús agrari, urbà i turístic, a les portes de la temporada estival

Les reserves hídriques atenuen l'impacte de la sequera al nostre territori, però al sud la situació és crítica / À Punt NTC

En els últims cent dies pràcticament no ha plogut en bona part de l’Estat i algunes zones arrosseguen un dèficit hídric des de fa ja dos anys, tot i que la situació és molt desigual entre conques hidrogràfiques. La situació de la reserva hídrica valenciana, de moment, no és dramàtica tot i que la situació podria complicar-se en les pròximes setmanes.

Andalusia i Catalunya, en alerta

Andalusia té les reserves al 29%, i la mitjana dels últims deu anys en aquest període era del 63%. La situació a Catalunya també és greu, amb els embassaments al 39% quan la mitjana de l’última dècada era del 74%. Un fet alarmant que podria ocasionar restriccions en els pròxims mesos a la ciutat de Barcelona.

Situació crítica al Segura

A casa nostra, la conca del Xúquer, que abasteix bona part del territori tret de les comarques més meridionals, s'emmagatzema un total de 1.744 hm³ i es manté al 61,3% de la capacitat, millor que la mitjana dels últims deu anys que era del 54%, gràcies a l’aportació extraordinària de les pluges de l’any passat.

Les reserves de la conca del Segura, en canvi, se situen en el 35,3%, amb 402 hm³, una situació una mica menys tràgica que la d’altres zones de l’Estat, però, si no plou les pròximes setmanes, pot arribar a ser preocupant.

Reserves hídriques dels embassaments més importants de les conques del Xúquer i del Segura
Reserves hídriques dels embassaments més importants de les conques del Xúquer i del Segura / À Punt NTC

Entre els embassaments més grans del Xúquer, el d’Alarcón està al 59% i els de Contreras i Benaixeve estan per damunt del 90% de la capacitat. Al sud, però, la situació es complica. Al Segura, l’embassament d’El Cenajo està al 40% i el de la Pedrera només al 26%.

“L’abastiment urbà d’aigua està garantit, però si continua sense ploure caldrà fer restriccions a l'ús agrari de l'aigua”, afirma Jorge Olcina, director del Laboratori de Climatologia de la Universitat d’Alacant. Però no només això, ja que l’expert adverteix que, si la situació continua, prompte caldrà “fer un ús molt prudent de l’aigua en totes les modalitats” i això afectaria el consum turístic d’aigua a les portes de les vacances d’estiu.

“No estem en situació d'emergència, com està una part de Catalunya i Andalusia” assegurava en la mateixa línia la consellera d'Agricultura i Transició Ecològica, Isaura Navarro, abans de la reunió de la taula de la sequera de dimecres passat a Madrid, “tenim els deures fets respecte a infraestructures hidràuliques per a depuració i reutilització d'aigües per al regadiu”.

El ramat i els cultius de secà ja pateixen set

A aquesta crisi s’afig la set que pateixen els cultius de secà. Els llauradors de cereals, ametlers i vinyes de la Plana d'Utiel-Requena alerten de la minva de collites si no plou en els pròxims dies. De moment, “s’ha perdut el 30% de la collita de raïm i, si no plou, a maig es perdrà el 60%”, afirma Luis Javier Navarro, vicesecretari general de la Unió de Llauradors. 

Pel que fa als camps de cereals, sense previsions de precipitacions i a les portes d’una setmana de calor extrema, ja es dona per perduda el 80% de la collita en tota la comarca.

Aquesta sequera, però, no només està afectant l’agricultura. La manca de precipitacions comença a tindre un efecte negatiu també en la ramaderia, ja que les plantes no creixen i minva la pastura natural del ramat. Els ramaders dels Ports, com Manuel Segura, afirmen que han de recórrer als pinsos i la palla per a alimentar els animals, i els abeuradors habituals s’han quedat sense aigua.

De fet, a les comarques més septentrionals aquesta situació s’ha complicat fins al punt en què hi ha poblacions que han d'abastir-se amb camions cisterna perquè fins allí no arriba l'aigua dels embassaments, fins i tot per al ramat.

També et pot interessar

stats