El president de la Societat de Medicina Preventiva: “La mascareta encara pot salvar una o dues vides al dia a la nostra comunitat”

Rafael Ortí recorda que hi ha un 5% de la població, sobretot major de 60 anys, vulnerable i que cal extremar les precaucions amb aquest col·lectiu

La població major de 60 anys i les persones immunodeprimides continuen sent les més vulnerables, malgrat la millora de la situació epidemiològica
La població major de 60 anys i les persones immunodeprimides continuen sent les més vulnerables, malgrat la millora de la situació epidemiològica / Miguel Osés (Efe)

“La mascareta, encara hui en dia, pot salvar la vida d'una o dues persones al dia a la nostra comunitat. No és una xifra excessiva, però tampoc és cap ximpleria per a aquells que els afecta”. És la reflexió que llançava aquest dimecres Rafael Ortí, president de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva, primera jornada en què, després de 700 dies, la mascareta ha deixat de ser obligatòria també en espais interiors llevat d’algunes excepcions.

Aquest facultatiu ha recordat en Les notícies del matí que l’evolució epidemiològica és favorable a hores d’ara, però ha destacat que en el col·lectiu major de 60 anys la incidència acumulada ha pujat un 10% respecte a la setmana passada i és “deu vegades més que la de l’any passat”. En el cas dels majors de 80 anys, Rafael Ortí assegura que el risc que els pot suposar la infecció “és molt alt”, per tant, ha fet una crida a la prudència, especialment pel que fa a les persones vulnerables.

“Estem en una situació molt semblant a la normalitat en el 95% de la població, però el 5% de la població vulnerable és molta gent”, reflexionava el màxim responsable de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva, qui admetia que ell mateix havia seguit la mateixa rutina que en dies anteriors en l’ús de la mascareta.

Des del seu punt de vista, la relaxació en la utilització de la mascareta també en espais tancats “no ha de fer la sensació que la pandèmia s’ha acabat”. “Estem en una situació molt favorable, i hem de seguir avant, perquè per a la majoria de la població no hi ha risc, però no hem d’oblidar aquest 5% de la població”, remarcava durant la seua intervenció en Les notícies del matí.

Respecte al debat que ha obert la retirada de la mascareta en els llocs tancats, que ha entrat en vigor aquest dimecres amb la publicació al Butlletí Oficial de l'Estat, Ortí creu que la controvèrsia que ha despertat durant tota la pandèmia radica en el terme “obligatòria”.

Falta d'educació sanitària preventiva

“Si en lloc de dir la paraula obligatòria haguérem tingut una bona educació preventiva i la ciutadania haguera sabut implantar una bona educació sanitària i que les persones hagueren sabut aplicar per elles mateixes les mesures preventives per a evitar contagis, de la mateixa manera que es posen un barret per a protegir-se del sol s’haurien posat una mascareta per a estar amb persones vulnerables, hauria sigut molt més fàcil sensibilitzar la població”, ha argumentat. 

També et pot interessar

stats