Adeu a la mascareta: on i qui l’haurà de seguir portant segons el 'BOE'

El reial decret publicat aquest dimecres arreplega una sèrie d'àmbits, situacions i persones per a les quals encara és obligatòria

Una dona es lleva la mascareta
Una dona es lleva la mascareta / Miguel Osés (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
20 d'abril 2022 - 06:00 Actualitzat: 20 d'abril 2022 - 10:17

El Butlletí oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest dimecres el reial decret pel qual decau l'obligació de portar mascaretes en la majoria d'espais tancats després de quasi dos anys d'ús obligatori per a lluitar contra el coronavirus. L'eliminació del que ha sigut el gran element simbòlic de la pandèmia no és total, ja que hi ha una sèrie d'excepcions en les quals haurà de continuar posada. En general, centres sanitaris, residències i tota classe de transports, tret d'andanes i estacions. Igualment, és recomanable en esdeveniments multitudinaris, aglomeracions i per a col·lectius vulnerables. 

On continua sent obligatòria?

  • Centres, serveis i establiments sanitaris. Han de continuar portant-la treballadors i visitants de centres sanitaris: hospitals i ambulatoris, així com centres de transfusió, anàlisis clínics i en l'assistència sanitària a domicili. També establiments sanitaris com per exemple farmàcies, psicòlegs, clíniques de fisioteràpia o podologia, dentistes... Els pacients ingressats no, excepte quan estiguen fent servir espais comuns.
  • Centres sociosanitaris: De la mateixa manera que en els casos anteriors, hauran de dur-la posada els empleats i les visites, però no els habitants, com és el cas dels majors que visquen en residències.
  • Transport: Es manté l'obligatorietat en el transport aeri, per ferrocarril o per cable i en els autobusos, també en el cas dels espais tancats de vaixells i embarcacions on no siga possible mantindre la distància d'1,5 metres, excepte a la cabina quan siga compartida per nuclis de convivents. Caldrà dur-la posada així mateix en tot el transport públic de viatgers, però no a les andanes i estacions.

Supòsits en què no s'aplica l'obligatorietat

  • A les persones que presenten algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria que puga veure's agreujada per l'ús de la màscara o que, per situació de discapacitat o dependència, no disposen d'autonomia per a llevar-se la mascareta o bé presenten alteracions de conducta que facen inviable la utilització.
  • En el cas que, per la mateixa naturalesa de les activitats, l'ús de la mascareta resulte incompatible, d'acord amb les indicacions de les autoritats sanitàries.

On deixa de ser obligatòria?

- En la faena: En l'entorn laboral, de manera general, no resultarà preceptiu l'ús de mascareta. No obstant això, l'avaluació de riscos del lloc de treball serà la que permetrà prendre una decisió sobre les mesures preventives adequades. Preguntada de manera insistent per la potestat de les empreses per a obligar els treballadors a portar-la, i si per això temen un augment de litigis, la ministra Darias ha reiterat que "la norma general és que no ho seran", llevat que ho determine la secció de riscos laborals en funció del risc.

- Escoles: En l'àmbit escolar "en cap cas" serà exigible la mascareta. Així i tot, l'"ús responsable" és un altre dels factors del reial decret, de manera que, si un professor està en situació de vulnerabilitat, serà aconsellable que se la pose.

- Resta de llocs: I és que, encara que la mascareta deixe de ser obligatòria en espais interiors, es recomana usar-la a totes les persones vulnerables: immunodeprimits, majors de 65 anys, malalts amb patologies de risc o embarassades. D'igual manera, s'aconsella en actes multitudinaris, entorns familiars i reunions o celebracions privades, segons la vulnerabilitat dels participants.

Aconsellable en espais multitudinaris

El reial decret especifica que es recomana a totes les persones més vulnerables davant de la infecció per covid-19 mantindre l'ús de la mascareta en qualsevol situació en què es tinga contacte prolongat amb persones a distància menor de metre i mig.

La normativa aconsella també un ús responsable en els espais tancats d'ús públic en què les persones transiten o estiguen un temps prolongat. La mateixa recomanació s'aplica als esdeveniments multitudinaris, per tant, deixa de ser obligatori portar la mascareta en aquests espais, com sí que s'exigia fins ara. En l'entorn familiar i en reunions o celebracions privades, es recomana un ús responsable en funció de la vulnerabilitat dels participants.

També et pot interessar

stats