El portaveu dels regants: "No tenim pla B al transvasament. L'aigua dessalinitzada és massa cara"

El vicepresident de Scrats adverteix que la retallada començarà a sentir-se enguany i llevarà 31 hectòmetres cúbics als regants de les comarques del sud

El vicepresident de la comunitat de regants Scrats del Baix Segura, Javier Berenguer / À Punt NTC

Els camps del Baix Segura perdran 31 hectòmetres cúbics enguany, tot i que la retallada del transvasament, per l'aportació de nous cabals ecològics, no està prevista fins al 2026. Ho adverteix el Sindicat Central de Regants de l'Aqüeducte Tajo-Segura (Scrats), que assenyala que el decret inclou a partir de febrer un primer tram per a reduir, de sis a set metres cúbics per segon, les aportacions dels embassaments d'Entrepeñas i Buendia. El vicepresident dels regants, Javier Berenguer, ha advertit en Les notícies del matí que aquest no és l'únic detall malinterpretat sobre el decret. Desmenteix, per exemple, la justificació del Ministeri de Transició Ecològica en les sentències europees per a aplicar la mesura, perquè ,segons entén els tribunals "només deien que havien de posar-se cabals ecològics, però no apujar-los".

Aquests arguments, emparats en una muntanya d'informes, figuren en el recurs que el Sindicat Central de Regants de l'Aqüeducte Tajo-Segura presentarà en els pròxims dies contra el decret del govern espanyol, que demanaran paralitzar cautelarment. "Tenim armes suficients per a demostrar que no cal apujar els cabals, perquè el perjuí és molt alt: camps sense cultivar i treballs perduts per una decisió política", ha explicat. Denuncia Berenguer que el ministeri va ignorar les consideracions del Consell de l'Estat, que feien costat a alguns dels plantejaments dels regants, i va recular de l'esborrany inicial per l'amenaça de Castella-la Manxa, de govern socialista, de votar en contra dels plans per a la conca del Tajo "si no es feia el que els havien promés, que era retallar-nos a nosaltres".

El recurs de Scrats se sumarà al que la Generalitat presentarà aquest dimecres, segons va confirmar en persona el cap del Consell, Ximo Puig, a Berenguer, en una reunió amb els regants. "Ens queda batallar judicialment, que és l'única via oberta ara mateix", ha advertit als micròfons d'À Punt, en què ha descartat l'aigua dessalinitzada com a alternativa curt termini. "No en tenim pla B. No ens serveix perquè l'aigua dessalinitzada fins i tot subvencionada és massa cara, se'n puja a 0,45 € quan amb els transvasaments paguem 0,12 €/m3 o 0,13 €/m3. Cultius com la magrana no donen per a aquest preu", ha assenyalat. El vicepresident de Scrats ha afirmat que la comunitat de regants continua veient la dessalinització com un complement per a èpoques puntuals de tensió, com períodes de sequera, perquè sostinguda en el temps "és impossible complementar les aportacions del transvasament amb els preus que se'ns ofereix l'aigua dessalinitzada".

També et pot interessar

stats