Aquests són els arguments del recurs del Consell contra el decret sobre el transvasament Tajo-Segura

La falta de motius tècnics i el menyspreu a les necessitats del Segura són els principals factors esgrimits per la Generalitat

Pols polític pel transvasament Tajo-Segura
Transvasament Tajo-Segura, en arxiu

El recurs contenciós administratiu que el Consell presentarà davant el Tribunal Suprem contra el decret sobre el transvasament Tajo-Segura es basa en el fet que, en un primer moment, la disposició addicional novena fixava l'aplicació dels cabals mínims a partir de 2026 en funció dels objectius mediambientals establits en el Programa Especial de Seguiment, segons la informació a què ha tingut accés À Punt NTC. Aquesta disposició va ser alterada després d'haver sigut debatuda i aprovada al Consell Nacional de l'Aigua i remesa al Consell d'Estat. En el seu dictamen, que no és vinculant, el Consell d'Estat afirmava la necessitat d'aplicar la disposició addicional novena en els termes fixats inicialment. El recurs remarca, en aquest context, que la decisió va ser arbitrària i no subjecta a arguments tècnics.

La Generalitat considera també que l'increment dels cabals ecològics fixats a partir de 2026, entre 8 i 8,65 metres cúbics per segon, implicarà transvasaments menors cap al riu Segura sense comprovar si es compleixen els objectius mediambientals establits per a les masses d'aigua. El recurs també fa referència a la jurisprudència del Tribunal Suprem, que diu que els cabals ecològics s'han de fixar amb criteris de proporcionalitat i intervenció mínima per a no restringir els drets d'ús preexistents. 

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest dimarts la presentació dimecres d'un recurs que el Consell havia deixat clar en diverses ocasions que anava a presentar. I ho ha fet en la reunió que han mantingut els representants dels regants valencians amb el cap del Consell i la consellera d'Agricultura, Isaura Navarro.

Els representants dels regants han manifestat la seua satisfacció pel recurs de la Generalitat a la retallada política del transvasament Tajo-Segura. Javier Berenguer, vicepresident del Sindicat Central de Regants de l'Aqüeducte Tajo-Segura ha celebrat "veure l'administració valenciana tan convençuda de plantar cara a la decisió, no justificada per cap informe, del Ministeri de Transició Ecològica". Berenguer ha destacat que la Generalitat els està donant suport al 100%.

El president Puig ha demanat a totes les institucions i entitats que s'afegisquen al recurs autonòmic en defensa del Tajo-Segura.

També et pot interessar

stats