Diana Morant: "Retallada d'aigua no. No farem minoració mentre no hi haja una alternativa que ho compense"

La ministra de Ciència i Innovació nega que el nou decret de cabals ecològics del govern espanyol, contra el que recorrerà el Consell, produïsca una retallada imminent de les aportacions a la conca del Segura

La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant
La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant / À Punt NTC

La ministra de Ciència i Innovació Diana Morant ha negat a Les Notícies del Matí que el govern espanyol active de manera imminent una reducció de les aportacions del transvasament del Tajo-Segura, una vegada aprovat el decret llei que aprova els cabals ecològics a la conca. Contra la norma ha aprovat un recurs el Consell, que interpreta el contrari.

"Retallada no. El que proposem és un ús més eficient d'un bé cada vegada més escàs, dins un pla progressiu, de manera que no farem una minoració mentre no hi haja alternativa que en subministre i ho compense", ha explicat Morant, que ha recordat que els rius transporten hui un 12% menys d'aigua que a la dècada dels 80 i es preveu una reducció progressiva als pròxims anys. "Cal donar normalitat al fet que cadascú exercisca responsabilitats i drets", ha contestat sobre el recurs del govern valencià, que entén que sí que hi haurà retallada de les aportacions a curt termini.

"Els fets diuen que amb el govern de Pedro Sánchez s'ha transvasat més aigua que mai. Però anem a un futur en què han de complir-se unes sentències [europees] que no es complien fins ara, hem de garantir un cabal ecològic i hem de fer front a una crisi climàtica i de sequera que no se solucionarà posant sobre el paper cabals d'aigua que no existiran. Hem de donar solucions reals. I real és abastir aigua de fonts alternatives, perquè amb la de la pluja no serem capaços de resoldre les necessitats d'aigua", ha explicat Morant.

Hem de donar solucions reals. I real és abastir aigua de fonts alternatives, perquè amb la de la pluja no serem capaços de resoldre les necessitats d'aigua

La ministra ha llançat una advertència sobre l'enfocament "emocional" de la controvèrsia a la Comunitat Valenciana i la posició del PP: "Compte amb aquells que estan fent promeses falses, perquè quan governaven van fer el contrari", ha assenyalat Morant.

Als populars els ha atribuït els entrebancs en la solució dels problemes valencians, enquistats a Madrid, com la reforma del model de finançament o el més recent sobre la rehabilitació de moment frustrada del Dret Civil valencià, via reforma exprés de la Constitució. Segons ha explicat, el govern espanyol no s'hi nega, però l'ha descartada en veure la dificultat per a pactar amb el PP el canvi del terme 'disminuït' pel del 'persona amb discapacitat' a la Carta Magna.

"Intentar canviar la Constitució en un marc impossible em sorprén, perquè genera unes expectatives impossibles de complir. No és que no vulguem fer-ho, és que no podem fer-ho (...) Necessitem les majories del principal partit de l'oposició, que no és capaç de tindre aquesta visió de país per a avançar, i hi posa entrebancs", ha explicat Morant.

"Afirmar que el govern espanyol no està del costat del valencià no puc fer una altra cosa que negar-ho (...) El govern espanyol no ha dit que no perquè estiguem en contra del Dret Civil Valencià. Tampoc de reformar el sistema de finançament, que clarament està tractant malament la Comunitat Valenciana, que és una autonomia maltractada amb el model actual. Però no és una qüestió del govern espanyol", ha insistit Morant, que ha advertit que si bé "fa un any que el PP ha canviat de líder", l'obstruccionisme del principal partit de l'oposició continua perquè "Feijóo ni és moderat, ni és senyor d'Estat".

Afirmar que el govern espanyol no està del costat del valencià no puc fer una altra cosa que negar-ho

Del PP ha criticat la instrumentalització política de la llei del "només sí és sí", quan entén que la formació conservadora "no ha fet res" en la defensa dels drets de les dones. I ha recordat l'arxivament, aquesta setmana, al Tribunal Constitucional del recurs del PP contra la llei vigent de l'avortament. "Feijoó ha arribat a dir que el dret a l'avortament és legal, però no fonamental. El que diu és que està garantit amb una llei i que amb una altra es pot canviar i es pot tombar. Ja està dient-nos que, si governaren, aquesta llei podria canviar-se per una altra... perquè no ho consideren com un dret fonamental de les dones", ha advertit.

En clau electoral, considera que la gestió del govern de Pedro Sánchez sí que suma a la Comunitat Valenciana. I ha contraposat el Botànic, amb l'alternativa que representa el PPCV. "Ens diuen als cartells: "Somrigueu, que se'n van". No s'atreveixen a dir-nos: "Somrigueu, que tornem", perquè ens posem les mans a les butxaques. A la Comunitat Valenciana sabem què és el PP governant. I també sabem què farien ara", ha explicat la ministra, que ha enlletgit la votació en contra dels populars a l'increment de les pensions, el salari mínim o les beques, com durant la pandèmia van fer també sobre els ERTO. "I de nou ara, quan demanem més compromís als que més tenen [en referència al nou gravamen a les energètiques i les entitats financeres], el govern espanyol posa un impost per a recaptar aquests beneficis extraordinaris i redistribuir-los, i el PP també ha votat en contra". "Els populars continuen en la seua senda, en el seu programa, que es diu retallades i governar per a minoria privilegiada, que és allò que fan a les comunitats autònomes on governen", ha insistit la ministra a la ràdio d'À Punt.

També et pot interessar

stats