El govern espanyol i el PP tanquen la porta al dret civil valencià en la reforma exprés de la Constitució

Han pactat una modificació circumscrita exclusivament a l'article 49, per a incorporar el terme "persones amb discapacitat", que deixa fora la petició valenciana

La portaveu del PP Cuca Gamarra i el ministre de Presidència, Félix Bolaños, cara a cara en la reunió sobre la reforma constitucional
La portaveu del PP Cuca Gamarra i el ministre de Presidència, Félix Bolaños, cara a cara a la reunió sobre la reforma constitucional / Eduardo Parra (Europa Press)

La Generalitat continuarà sense poder legislar sine die en dret civil, una competència estatutària que va anul·lar el Tribunal Constitucional el 2016. El govern espanyol i el PP han pactat una reforma exprés de la Carta Magna circumscrita exclusivament a la modificació de l'article 49, per a substituir el terme "disminuïts" pel de "persones amb discapacitat". 

L'acord s'ha forjat en una reunió entre el ministre de la Presidència, el socialista Félix Bolaños, i la portaveu del Grup Parlamentari Popular, Cuca Gamarra, representants també de les formacions majoritàries, sense les quals és impossible la majoria de tres quints, 210 diputats, que requereix el canvi.

Bolaños ha explicat que el pacte es circumscriu a "cenyir" la reforma a l'article 49, la qual cosa suposa, de facto, deixar fora la demanda de reactivar el dret civil valencià. Aquesta és prèvia a la petició del Comité de Representants de les Persones amb Discapacitat, el CERMI, de canviar la redacció de l'article. De fet, la demanda valenciana està des del 2020 encallada a la comissió constitucional de les Corts. 

Al febrer està previst que es voten les esmenes a la proposta, entre les quals hi ha la que Compromís va elevar per a traslladar al Congrés l'acord majoritari de les Corts a favor del canvi, inclòs el suport del PP. 

En una primera valoració, fonts de Juristes Valencians han manifestat a À Punt que "es consuma la discriminació valenciana", recordant que la competència legislativa en matèria civil està vigent en sis autonomies.

La plataforma cívica ha liderat la campanya social i política de recuperació del dret civil, fins al punt de pactar amb Unides Podem i ERC que s'abstingueren de proposar via esmena modificacions diferents de les del dret civil per a evitar que fracassara. No ha fet falta. El govern espanyol i el PP han alçat per la via dels fets un cordó de seguretat per a frenar, de moment, qualsevol temptació d'obrir el meló constitucional més enllà de la correcció terminològica.

"Volem un text pactat, consensuat i ajustat a les recomanacions del Consell de l'Estat", ha asseverat Bolaños després de confirmar que s'ha rebutjat incloure les altres reformes proposades per a la Carta Magna. 

En tot cas, serà la tercera modificació de la Constitució del 1978, després de les dues registrades el 1992 i el 2011.

També et pot interessar

stats