Els regants del transvasament Tajo-Segura es mobilitzaran contra el govern

Canal del transvasament Tajo-Segura
Canal del transvasament Tajo-Segura / Confederació Hidrogràfica del Segura

Nou episodi en la guerra de l'aigua entre autonomies. Els regants del transvasament Tajo-Segura, que aquests dies compleix 42 anys, han anunciat mobilitzacions durant el mes d'abril contra la voluntad del Ministeri de Transició Ecològica d'introduir canvis en les regles d'explotació.

El president del Sindicat Central de Regants de l'Aqüeducte Tajo-Segura, Francisco Lucas, ha dit aquest dimecres en roda de premsa a la Cambra de Comerç de Múrcia que la setmana vinent reunirà el Cercle de l'Aigua, integrat per agents econòmics i socials, per a concretar què tipus de mobilitzacions es duran a terme tenint en compte sempre les circumstàncies de la normativa sanitària en aquesta pandèmia.

Lucas ha remarcat que Castella-la Manxa està novament molt bel·ligerant contra el transvasament i que el ministeri inclou en el decret en què modifica les condicions d'explotació del transvasament una sèrie de requisits que en la pràctica reduiran les aportacions d'aigua a la conca mediterrània. El president dels regants assenyala que es pretén fer "un escac, no sé si mat, al transvasament" per la qual cosa s'iniciaran protestes a l'abril amb la intenció de tindre visibilitat nacional.

Els regants consideren "un acudit" les mesures anunciades per la ministra Ribera com a alternativa al transvasament, perquè defenen que la reutilització de l'aigua de la depuració ja s'està emprant íntegrament en aquests territoris i que la connexió de les dessaladores amb el regadiu "no està ni en fase d'avantprojecte i pot tardar perfectament set o huit anys. Tot està en fase d'imaginació de la ministra". La retallada d'aigua del transvasament calculen que serà d'uns 80 hectòmetres cúbics a l'any.

El decret del ministeri també ha mobilitzat les Corts. Aquest dimarts, la comissió de medi ambient de les Corts va aprovar per unanimitat una proposta del PP, consensuada amb els grups del Consell, per a exigir al govern espanyol la paralització immediata de qualsevol modificació de les normes d'explotació del transvasament Tajo-Segura fins que no s'aprove el pla hidrològic, així com que aquesta planificació s'acorde amb els beneficiaris i amb la Generalitat.

També et pot interessar

stats