Unanimitat a les Corts per a exigir la paralització immediata de qualsevol canvi al Tajo-Segura

La comissió de medi ambient aprova una proposta del PP per a parar modificacions de les normes d'explotació del transvasament fins que no s'aprove el pla hidrològic.

Transvassament
Camps que es reguen amb l'aigua del transvasament / CHS

La comissió de medi ambient de les Corts ha aprovat aquest dimarts per unanimitat una proposta del PP, consensuada amb els grups del Consell, per a exigir al govern espanyol la paralització immediata de qualsevol modificació de les normes d'explotació del transvasament Tajo-Segura fins que no s'aprove el pla hidrològic, així com que aquesta planificació s'acorde amb els beneficiaris i amb la Generalitat.

El Consell ja va anunciar aquest dilluns que presentaria al·legacions al projecte de reial decret del Ministeri de Transició Ecològica després de mostrar el seu "rebuig frontal" a qualsevol canvi de les regles d'explotació que comprometa el proveïment d'aigua al sud de la Comunitat Valenciana.

En el Parlament han defensat aquesta postura arran d'una proposició no de llei (PNL) del PP, encara que ha sigut modificada després de més d'una hora de converses amb els grups del Botànic (PSPV-Compromís-Unides Podem).

Després de l'aprovació, José Ciscar (PP) ha agraït que "reforça qualsevol negociació en el futur" i ha advertit que seria un error canviar les regles ara perquè cal esperar a l'actualització hidrològica. "Llancem el missatge que defensem el transvasament i ho continuarem fent", ha asseverat.

No consentiran que es transvase "ni una gota menys del que correspon"

Per part del Botànic, el socialista Manuel Pineda ha coincidit que es dona "un missatge clar i contundent a tots els usuaris del transvasament que és irrenunciable per a la Generalitat". Ha promés que no consentiran que es transvase "ni una gota menys del que correspon" als valencians perquè les regles "no s'han de tocar" fins a la nova planificació prevista per a 2022.

També Graciela Ferrer (Compromís) ha destacat el consens i ha defensat la posició de la consellera del ram, Mireia Mollà, a més d'advocar perquè les futures regles tinguen en compte les necessitats tant del Tajo com del Segura.

I d'Unides Podem, Beatriu Gascó, ha exigit que el transvasament es planifique en funció de les necessitats i capacitats en un context de canvi climàtic, a partir d'una avaluació ambiental global.

Entre l'oposició, Emigdio Tormo (Cs) ha lamentat la falta de "solidaritat" amb l'aigua a Espanya i ha criticat que alguns partits hagen canviat de posició, apuntant al PSPV perquè "el govern diu una altra cosa". Ha preguntat als socialistes si pensen enfrontar-se a Pedro Sánchez, a més de dir que "la culpa no és de Múrcia" i recordar que hi ha en marxa projectes ferroviaris "faraònics que ningú discuteix", a diferència del transvasament.

Vox: "El Tajo-Segura genera més ocupació que Mercadona"

"Vox no renunciarà al fet que l'aigua arribe a tots els racons en igualtat de condicions", ha promés el seu diputat José Luis Aguirre, exigint que qualsevol canvi es pacte amb Múrcia i Andalusia perquè "el Tajo-Segura és l'empresa més gran d'Espanya i genera més ocupació que Mercadona".

També et pot interessar

stats