La plataforma Regularització Ja convoca mobilitzacions per a regular la situació de 500.000 persones migrants

València és una de les 25 ciutats espanyoles que participen aquest dissabte en les concentracions per a reivindicar una regularització extraordinària per a les persones migrants

Punt a València on es pot signar per a aconseguir el mínim de 500.000 firmes requerides per a presentar la Iniciativa Legislativa Popular
Punt a València on es pot signar per a aconseguir el mínim de 500.000 firmes requerides per a presentar la Iniciativa Legislativa Popular / Xavier Carrau

Col·lectius de migrants i aliats antiracistes que formen part del moviment Regularització Ja han convocat aquest cap de setmana mobilitzacions en 30 ciutats de tot l'estat. L'objectiu és conscienciar sobre la necessitat de presentar una Iniciativa Legislativa Popular que permeta regularitzar de forma extraordinària la situació administrativa irregular de 500.000 persones migrants.

Així, la plaça de la Mare de Déu acull a la ciutat de València la concentració, que es durà a terme des de les 10:00 fins a les 15:00 hores. També s'han habilitat 14 punts a la ciutat on es pot acudir a signar per a aconseguir el mínim de 500.000 firmes requerides per a presentar la Iniciativa Legislativa Popular.

D'aquesta manera comença el termini per a recollir les signatures necessàries, que finalitzarà al setembre d'enguany. Si s'obtenen i arriba al Congrés, s'hi hauria de debatre en un termini màxim de sis mesos.

Segons les últimes estimacions, entre 390.000 i 470.000 persones viuen de manera irregular a Espanya, una tercera part de les quals serien menors d'edat. Els col·lectius denuncien que, amb la vulnerabilitat i la desprotecció que implica aquesta situació, les persones migrants es veuen abocades a "situacions d'explotació laboral, invisibilitat enfront de les administracions, desprotecció legal i exclusió de serveis públics essencials com l'educació i la sanitat".

D'altra banda, la regularització extraordinària, una pràctica que a Espanya s'ha fet un total de sis vegades, tant des del govern socialista com des del popular, "facilitaria la contribució en la Seguretat Social de molts migrants, cosa que beneficiaria tota la societat".

Finalment, des de la plataforma #RegularitzacióJa volen reivindicar el treball d'aquestes persones durant la pandèmia, uns mesos en els quals "migrants en situació irregular han donat la cara per la societat en sectors imprescindibles com el de les cures, el repartiment a domicili o la recollida de fruita i verdura". Amb açò, consideren que la societat espanyola té un deute de gratitud amb un dels col·lectius més vulnerables i que s'haurien de seguir els passos de Portugal i Itàlia, que aprovaren una regularització en plena pandèmia.

Oltra: "El món camina en una direcció d'agermanament, encara que la dreta vulga la separació pel color de pell"

Preguntada en el Seminari d'Hivern del Consell aquest diumenge per les mobilitzacions a favor de la regularització de les persones migrants, la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, s'ha mostrat a favor "sempre d'humanitzar la política", tot i que ha matisat que desconeix el text de la proposta.

Al respecte, la vicepresidenta ha volgut incidir que el govern del Botànic ha estat aplicant polítiques en eixa direcció. "La primera mesura que vam prendre el 2015 va ser estendre la sanitat universal a totes les persones, perquè tots som éssers humans i els virus no coneixen de fronteres o color de pell", ha afirmat.

Una altra iniciativa que ha remarcat ha sigut la renda valenciana d'inclusió, "que poden rebre totes les persones que demostren que tenen un arrelament de més d'un any ací, independentment de la seua situació administrativa".

Així, Oltra ha defensat que a la Comunitat Valenciana han aplicat aquestes polítiques "fins on hem pogut aplegar", i considera que en general "el món camina en una direcció d'agermanament humà, encara la dreta pretenga la separació per colors".

També et pot interessar

stats