Les persones sordes reclamen sanitat, emergències i teleassistència accessibles

Fesord s'uneix a la commemoració del Dia Internacional de les Persones Sordes amb una jornada reivindicativa a Alacant

Una dona ensenya una xiqueta llengua de signes
Una dona ensenya llengua de signes a una xiqueta

Teleassistència adaptada als majors sords, serveis d'emergència i de salut accessibles, llengua de signes des de la infància o eliminar les barreres que els impedeixen treballar en certs llocs són algunes de les reivindicacions de la comunitat sorda, a la qual pertanyen més d'un milió de persones a Espanya.

"Volem viure en una societat justa i democràtica en la qual els drets de totes les ciutadanes i ciutadans valguen el mateix", exposen en el manifest de la Confederació Estatal de Persones Sordes (CNSE) pel Dia Internacional de les Persones Sordes, que se celebra dissabte.

Al llarg de la setmana, les persones amb discapacitat auditiva estan duent a terme activitats per a visibilitzar les barreres i els prejudicis que encara els impedeixen la plena participació social i laboral.

Un exemple són els que van viure durant la pandèmia, el temporal Filomena, l'erupció del volcà de La Palma o els incendis forestals d'aquest estiu, emergències en les quals les persones amb sordesa van tindre problemes per a accedir als avisos, a la informació sobre el que succeïa o a les indicacions que es donaven a tota la població per a la seguretat i protecció.

Una mesura per a avançar en la inclusió és la urgència d'aprovar un reglament que desenvolupe la llei del 2007, per la qual es reconeixen les llengües de signes a Espanya, per a assegurar la seua presència en tots els àmbits i contribuir a posar fi al desconeixement que encara persisteix sobre aquestes llengües.

Per això, les persones sordes reclamen normalitzar l'aprenentatge i l'ús de la llengua de signes entre la infància sorda, proporcionant a aquests alumnes centres bilingües amb intèrprets i especialistes en aquesta llengua.

Segons les últimes dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), hi ha 1.230.000 persones amb discapacitat auditiva de diferent tipus i grau. D'elles, prop del 98% utilitza la llengua oral per a comunicar-se i el 2,2% (27.300), la llengua de signes.

Trobada a Alacant en el Dia Internacional de les Persones Sordes

Fesord (Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana) ha organitzat aquest dissabte una jornada reivindicativa plena d'activitats que tindrà lloc en el pàrquing del passeig del Postiguet d'Alacant. Així, a les 9:00 hores comença un recorregut turístic per la ciutat i després de gaudir de tallers, jocs infantils, una paella gegant i la lectura del manifest, la programació acabarà a les 18 hores al ritme d'una batucada.

Des de la federació recorden que l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana recull que la Generalitat garantirà l'ús de la llengua de signes pròpia de les persones sordes, un dret que requereix d'un compromís seriós perquè el col·lectiu puga utilitzar-la sense discriminació de cap tipus.

També et pot interessar

stats